'Welvaartsziekten maken meeste slachtoffers in Derde Wereld'

Tumoren, hartinfarcten en beroertes maken meer dodelijke slachtoffers in de Derde Wereld dan in de rijke landen. Kanker en hart- en vaatziekten hebben dan ook ten onrechte het imago 'welvaartsziekten' te zijn, aldus een door de Wereldbank betaalde studie naar doodsoorzaken in de wereld....

Reuter

LONDEN

Het onderzoek, waarvan vandaag een samenvatting verschijnt in het medische tijdschrift The Lancet, werd uitgevoerd door Christopher Murray van de Harvard Universiteit en Alan Lopez van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). De WHO stelt uitdrukkelijk geen verantwoordelijkheid te willen dragen voor de bevindingen van Lopez en Murray. Het onderzoek werd verricht in opdracht van de Wereldbank.

De meeste mensen gaan er van uit dat hoge vetgehaltes, veel suikertoevoegingen en weinig beweging typerend zijn voor het meer welvarende deel van de wereld. De werkelijkheid is echter anders, betogen beide onderzoekers.

Overigens geldt dat kanker en hart- en vaatziekten meer dodelijke slachtoffers maken in arme landen dan veel voorkomende ziekten als malaria. In 1990 lag het percentage doden als gevolg van kanker in de Derde Wereld al 50 procent boven dat van het meer welvarende deel van de wereld.

Uit het onderzoek van Murray en Lopez blijkt dat hart- en vaatziekten in 1990 wereldwijd de belangrijkste doodsoorzaak vormden (6,3 miljoen doden, vooral door hartaanvallen). Andere frappante constateringen in het rapport zijn:

* er verdrinken jaarlijks meer mensen dan er omkomen door oorlogen;

* er overlijden jaarlijks meer mensen aan de gevolgen van een verkeersongeval of aan mazelen dan als gevolg van oorlogen;

* het aantal zelfdodingen overstijgt het aantal doden als gevolg van aids;

* meer dan de helft van het aantal zelfdodingen onder vrouwen vindt plaats in China;

* van de vrouwen tussen de 15 en de 44 jaar overleed het grootste percentage aan complicaties tijdens zwangerschap of bevalling. In China komt onder vrouwen in deze leeftijdsgroep extreem veelvuldig zelfmoord voor: een op de vier overleden vrouwen maakte eigenhandig een einde aan het leven.

De redactie van The Lancet heeft kritiek op de WHO de organisatie afstand neemt van het rapport. 'Deze bedeesde reactie is onaanvaardbaar', aldus het blad, dat de WHO adviseert een discussie aan te zwengelen over de prioriteiten op het gebied van gezondheid.

Meer over