'Wellicht kwijtschelding van Griekse schulden'

Eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem heeft in een Griekse krant laten doorschemeren dat de eurolanden misschien bereid zijn Griekenland een deel van zijn schulden kwijt te schelden. Ook zei hij dat de Europese Commissie de Grieken meer tijd moet gunnen om hun begrotingstekort weg te werken.

VAN ONZE VERSLAGGEEFSTER YVONNE HOFS

AMSTERDAM - Dijsselbloem deed deze uitspraken donderdag in een interview met het dagblad Kathimerini. De Griekse journalist vroeg Dijsselbloem of een schuldendeal waarbij Europese belastingbetalers verlies lijden, denkbaar is. Dijsselbloem antwoordde: 'Volgend jaar beoordelen we of we meer moeten doen om Griekenland te helpen. Er is nog niets besloten, dus ik kan in dit stadium nog niet zeggen of er een afschrijving op de bilaterale schulden komt.' Daarmee houdt Dijsselbloem de optie van kwijtschelding nadrukkelijk open.

De bilaterale schulden waar Dijsselbloem op doelt zijn de 110 miljard euro aan leningen uit het eerste reddingspakket voor Griekenland uit 2010. Daarvan is 80 miljard euro afkomstig van andere eurolanden en 30 miljard van het IMF. Het Nederlandse aandeel in dit leningenpakket is 3,2 miljard euro. Daarvan zou dan een deel worden kwijtgescholden als er geen andere manier is de Griekse staatsschuld terug te brengen naar een aanvaardbaar niveau. Het IMF is al lang voorstander van kwijtschelding.

Dijsselbloem benadrukt dat Brussel voor elke concessie als voorwaarde stelt dat de Grieken eerst de beloofde hervormingen onverkort doorvoeren. Het gaat vooral om structurele hervormingen en niet om het zo snel mogelijk terugdringen van het begrotingstekort.'

undefined

Meer over