Geldvraag

Welke spaarbanken zijn traag met overboeken?

Mijn bank geeft echt te weinig spaarrente, dus ik wil ergens anders sparen. Ik wil geen bank die traag is met overboeken. Waar kan ik terecht?

De grote drie ING, ABN en Rabo geven spaarders gemiddeld een half procent rente per jaar. Beeld Thinkstock
De grote drie ING, ABN en Rabo geven spaarders gemiddeld een half procent rente per jaar.Beeld Thinkstock

De grote drie ING, ABN en Rabo geven spaarders gemiddeld een half procent rente per jaar. Dat is minder dan de inflatie, want die is 0,6 procent. De meeste rekeninghouders houden hun spaartegoed gewoon aan bij hun betaalbank, omdat je dan zo gemakkelijk het tegoed kunt aanvullen als je rood staat.

De klant kiest voor gemak en dat weten de banken. De grote drie geven daarom al jarenlang een half procent minder rente op de spaarrekening dan andere banken. Dat lijkt misschien niet zoveel, maar toch: wie 4.000 euro spaargeld heeft, laat hierdoor 20 euro per jaar liggen.

U wilt geen spaarrekening die er lang over doet om het geld over te boeken naar uw betaalrekening. Er zijn drie spaarbanken die u dan beter kunt mijden: ASR, Centraal Beheer en Moneyou. Bij die banken duurt het meestal een dag of langer voordat het geld de andere bank bereikt.

Bij andere spaarbanken geldt als vuistregel: wie voor het middaguur zijn geld overmaakt, heeft het nog op dezelfde dag op zijn betaalrekening staan. Bij Argenta moet de overboeking gedaan zijn voor half twaalf.

Wie 's ochtends zijn saldo checkt, hoeft dus nooit zonder geld te zitten. Via de app van de bank kunt u het saldo checken met een 5-cijferige code. Bij alle banken is het mogelijk om via de app geplande overboekingen te bekijken. U kunt dus checken of er een afboeking komt waardoor u ineens rood staat.

Zoveel moeite voor hooguit 1 procent rente?

Inderdaad, u krijgt hooguit 1 procent. Knab geeft meer rente, maar daar moeten klanten na uiterlijk drie maanden een dure betaalrekening openen. Maar toch: zoveel moeite is het niet om een spaarrekening te openen. Van de spaarbanken met een hoge rente hebben Nationale-Nederlanden, Leaseplanbank en Knab de makkelijkste procedure. U hoeft alleen maar een bedrag te storten vanaf uw vaste betaalrekening om u te identificeren. Een kopie van het identiteitsbewijs is niet nodig.

Een echte spaarbank biedt ook de mogelijkheid een deel van het spaargeld gunstig weg te zetten op een deposito. Nu kiezen voor een of twee jaar vastzetten, lijkt mij geen slecht idee voor wie het geld niet nodig heeft.

Reinout van der Heijden is hoofdredacteur van de Geldgids.

Meer over