Welke prijzen worden er allemaal uitgereikt tijdens Eurosonic Noorderslag?

Het showcasefestival Eurosonic Noorderslag gaat vandaag van start in Groningen. Bands presenteren zich hier aan boekers van clubs en festivals uit heel Europa en aan het publiek. Tijdens het evenement worden ook een aantal prijzen uitgereikt. Vk.nl zet op een rijtje welke dit zijn.

Redactie
Alle winnaars van de EBBA Awards 2011. © Rene Keijzer Beeld
Alle winnaars van de EBBA Awards 2011. © Rene Keijzer

De Popprijs
De uitreiking van de Popprijs op Noorderslag zorgt jaarlijks voor de nodige verwachtingen, speculaties en discussies. Dit jaar wordt de 26ste Popprijs uitgereikt aan de groep of artiest die het afgelopen jaar de belangrijkste bijdrage aan de Nederlandse popmuziek heeft geleverd. De winnaar wordt geselecteerd door een jury bestaande uit artiesten, radio-dj's, programmeurs en journalisten. De winnaar krijgt 10.000 euro en een beeldje. En wordt volgens de traditie met liters bier bekogeld door het publiek in de Oosterpoort.

Pop Media Prijs
De Pop Media Prijs (voor 2007 de Pop Pers Prijs) is een prijs ter stimulering van de Nederlandse popjournalistiek, die sinds 1994 elk jaar tijdens Eurosonic Noorderslag wordt uitgereikt. De Pop Media Prijs wordt uitgereikt voor het gehele oeuvre van een journalist uit het Nederlands taalgebied over het onderwerp popmuziek, waarbij vooral de prestaties in het afgelopen jaar worden meegewogen. De winnaar krijgt 2.500 euro. De Pop Media Prijs wordt uitgereikt door Muziek Centrum Nederland. Onder andere Eric Corton (winnaar 2010) zit in de jury. Martin Bril, Anton Corbijn, Volkskrant-recensent Gijsbert Kamer en de website 3voor12 wonnen de prijs eerder. Dit jaar zijn Atze de Vrieze (3voor12), DWDD Recordings en Willem Bemboom (OOR) genomineerd.

European Festival Awards
Eurosonic Noorderslag wordt op woensdag geopend met de 3de editie van de European Festival Awards. Opgezet als een combinatie van een online publieke stemming en vakjury uit de muziekindustrie, is de EFA uitreiking het enige pan-Europese evenement dat zich richt op de bijdragen en verdiensten van de organisatoren en artiesten die geld doorvloeien naar de nationale en internationale economie en de muziekliefhebbers plezier brengen middels de festivals in de zomer.
Europese festivals kunnen in twaalf verschillende categorieën in de prijzen vallen.

Interactive Awards
De artiest en het bedrijf dat zich het beste online manifesteert op het gebied van muziek ontvangen beiden een Interactive Award. Deze worden op vrijdag 13 januari voor de vijfde keer uitgereikt tijdens de Eurosonic-conferentie in de Oosterpoort. Vorig jaar wonnen 22 tracks en de Belgische band Palomine. Dit jaar zijn de bands Black Atlantic, Only Seven Left en Lorrainville en de bedrijven Shuffler.fm, Mobile Roadie en Repudo genomineerd.

De Veer
De Veer is een prijs voor een persoon binnen de Nederlandse muziekindustrie die een bijzondere prestatie heeft geleverd ten behoeve van het nationaal muziekproduct. Traditioneel wordt De Veer tijdens het Trade Diner op de vrijdag van Eurosonic Noorderslag uitgereikt. De winnaar van de Veer 2011 is Pieter van Bodegraven.

IJzeren Podiumdieren
Nieuw op Eurosonic Noorderslag is de uitreiking van de IJzeren Podiumdieren voor beste directeur, beste programmeur, beste podium en beste festival. De VNPF (Vereniging Nederlandse Poppodia- en Festivals) maakt de winnaars van het jaar 2011 bekend, tijdens een prijzengala in de Stadsschouwburg in Groningen op zaterdag 14 januari 2012. Sinds 1997 reikt De VNPF jaarlijks de IJzeren Podiumdieren uit in de categorieën beste directeur, beste programmeur, beste podium en beste festival. Een onafhankelijke jury van professionals uit de verschillende bedrijfstakken van het live-circuit wijst per categorie een aantal genomineerden aan. De VNPF-leden zelf wijzen, door te stemmen, een winnaar aan. De uitreiking vervangt het Club Diner dat Eurosonic Noorderslag voorheen op zaterdag organiseerde.

European Border Breakers Awards (EBBA awards)
De EBBA's zijn de muziekprijzen voor Europese artiesten met internationaal succes. Op de openingsdag van Eurosonic Noorderslag, woensdag 11 januari, worden de EBBA AWARDS voor de negende keer uitgereikt. Met de EBBA AWARDS wil de Europese Commissie, in samenwerking met de European Broadcasting Union (EBU), de creativiteit en diversiteit van de Europese hedendaagse muziek benadrukken. De Awards worden uitgereikt aan artiesten die er met hun debuutalbum in slaagden buiten hun eigen landsgrenzen succesvol te zijn. De 'Public Choice EBBA' zal dit jaar voor de derde keer worden uitgereikt. Na Milow in 2010 won de Duitse band The Baseballs in 2011 de publieksprijs.

Meer over