Nieuw in 2019Provinciale Verkiezingen

Welke prijs gaat Mei Li Vos van Rutte vragen?

De minister-president zal het stoïcijns ontkennen – ‘jongens, ik ben helemáál niet bezig met die verkiezingen – maar Mei Li Vos speelt de komende maanden een voorname rol in zijn gedachten. De lijsttrekker van de PvdA in de Eerste Kamer is zo’n senator die na 20 maart opeens van belang kan worden voor het lot van het landsbestuur.

Mei Li Vos Beeld ANP
Mei Li VosBeeld ANP

Denk ook aan Paul Rosenmöller (GroenLinks), Tiny Kox (SP), Peter Schalk (SGP) of desnoods Henk ­Otten (Forum voor Democratie). Het ligt er maar net aan hoeveel zetels zij gaan halen. En aan de vraag of zij in zijn voor zaken met het kabinet.

Want elke naïviteit over de Eerste Kamer is van het Binnenhof verdwenen sinds 2012. Dat was toen Mark Rutte en Diederik Samsom (PvdA) nog geloofden dat de senatoren zo ver verwijderd waren van de politieke waan van de dag dat het niet veel uit zou maken, wel of geen meerderheid. Spoedig werd duidelijk dat het anders lag: de Eerste Kamer is een door en door politiek orgaan dat een kabinet kan maken of breken.

Ook in de aflopende zittingsperiode volgden de fracties als het erop aankwam steeds weer trouw de politieke lijn die door hun partijgenoten in de Tweede Kamer was uitgestippeld, bleek onlangs uit een inventarisatie door de Volkskrant. We zullen het Jesse Klaver, Lodewijk Asscher, Lilian Marijnissen en Thierry Baudet dan ook nog vaak horen zeggen in de aanloop naar naar de provinciale verkiezingen van 20 maart: stem op ons, stop het kabinet.

2019 maart

Wat staat er het komend jaar allemaal te gebeuren en wat gaat er veranderen? In deze serie blikken we vooruit. Dit is aflevering 3.

Volgens de peilingen moet er een wonder gebeuren om de toch al minieme meerderheid van de regeringscoalitie overeind te houden. Dat wil niet zeggen dat op 27 mei – als de nieuwe Eerste Kamer daadwerkelijk van samenstelling verandert – het ­kabinet valt. Het wil wél zeggen dat het kabinet straks over elke begroting en over elk moeizaam uitonderhandeld compromis uit de formatie van 2017 opeens nóg een keer om ­tafel moet. Want voor Mei Li Vos en zeker voor haar meer geharnaste collega’s zal gelden: niets voor niets.

Sfeer in ­coalitie

Wat doet dat met de sfeer in een ­coalitie waarbinnen nu al wordt geklaagd over de stroperigheid van het eigen overlegcircuit? Een coalitie ­bovendien waarvan de spankracht toch al op de proef wordt gesteld als in de loop van het voorjaar het prijskaartje op tafel ligt van het nieuwe klimaatbeleid. De premier is vaak geprezen om de politieke overlevingskunst die hem overeind hield in hachelijke situaties. De grootste uitdaging ligt waarschijnlijk nog voor hem.

Ook nieuw in maart 2019

‘Tate Modern aan het Noordzeekanaal’, het megaplan van ondernemer Alex Mulder

Ondernemer Alex Mulder investeert zijn miljoenen veelal in cultuur. Zijn nieuwste project: Het Hem, huis van kunst en cultuur, in Zaanstad. Ontworpen door Rem Koolhaas. Nog een paar maanden en dan gaat het open.

Max Verstappen moet dit jaar de titel op z’n Japans pakken

Vraag een willekeurige automobilist met welk automerk hij het snelste van A naar B wil reizen en hij noemt hoogstwaarschijnlijk niet als eerste Honda. Toch is het Japans vernuft dat Max Verstappen vanaf 17 maart, als hij in Melbourne zijn eerste race rijdt met een Honda-motor, aan wereld­titels moet helpen in de Formule 1.

Meer over