Wel/niet onderwerpen aan waakhond?

VAN ONZE CORRESPONDENT PATRICK VAN IJZENDOORN

LONDEN - Enkele grote Engelse kranten, waaronder die van Rupert Murdoch, overwegen zich niet te onderwerpen aan de nieuwe Britse perswaakhond. Als zij zich inderdaad verzetten tegen de toezichthouder, lopen ze het risico op schadeclaims. En die kunnen oplopen tot 1 miljoen pond (1,17 miljoen euro).

Daarbij komt nog dat ze tevens de toekomstige proceskosten moeten betalen, ook indien blijkt dat de aanklacht tegen hen ongegrond is. 's Wereld oudste Engelstalige weekblad, The Spectator, heeft al aangekondigd dat risico voor lief te zullen nemen.

Binnen de Engelse journalistiek heerst veel ongenoegen over de aanstaande introductie van de media quango (semi-overheidsinstelling) die zal bestaan uit een wirwar van commissies en comités. Geen enkele uitgever of hoofdredacteur is geraadpleegd bij de totstandkoming. Bij het politieke overleg waren wel vier vertegenwoordigers van Hacked Off! aanwezig, de lobbygroep van acteur Hugh Grant die strijdt voor inperking van de persvrijheid. In de pers rijzen steeds meer vragen over wie precies de financiers van Hacked Off! zijn.

Op papier kunnen kranten, weekbladen en bloggers de perswaakhond negeren. Om ze toch tot medewerking te dwingen, is vastgelegd dat media buitengewoon hoge boetes krijgen als ze foutief of smadelijk berichten. Persbaronnen van kranten als The Times, The Daily Telegraph, The Sun, The Daily Mail, The Daily Mirror en The Daily Express overleggen thans met hun juristen. Mogelijk presenteren ze gezamenlijk een eigen perswaakhond, die onafhankelijk is van de overheid. Hun voordeel is dat ze een goedgevulde oorlogskas hebben.

Minder vermogende media staan voor een dilemma. Zoals het satirische en onthullende blad Private Eye, dat zich nu al niets aantrekt van de Raad voor de Journalistiek en in principe afwijzend staat tegenover lidmaatschap van een wettelijk ondersteunde perswaakhond. Maar weigeren kan voor Private Eye levensbedreigend zijn. Een andere luis in de pels, de in Ierland gevestigde website Guy Fawkes, zal zeker geen lid worden.

Ook de regionale pers vreest voor de kosten van een weigering, zelfs als men zich aansluit bij de nieuwe toezichthouder. Lezers die klachten hebben nemen doorgaans genoegen met een rectificatie. Maar nu ze gratis een officiële klachtenprocedure kunnen starten, bestaat de kans dat letselschadeadvocaten op jacht gaan naar lezers met grieven om ze aan te moedigen geld te eisen.

Het sociaal-democratische parlementslid Jim Sheridan heeft intussen geopperd journalisten die kritisch berichten over de politiek de toegang tot het parlement te ontzeggen.

undefined

Meer over