wel kicken!

De film Requiem For A Dream van regisseur Aronofski is knap gemaakt, maar er wordt weinig aan de verbeelding overgelaten....

Het begint een stokpaardje van Schijfjes te worden: de moeilijkheid met moderne Hollywood-films is dat er te weinig aan de verbeelding van de kijker wordt overgelaten. Neem Ronin, een actiethriller met Robert de Niro (1998), waarvan Schijfjes van de week een stukje op televisie zag. De Niro wordt getroffen tijdens een vuurgevecht en er moet een operatie plaatsvinden om de kogel uit z'n zij te verwijderen. Op een onderduikadres, liggend op de keukentafel, met behulp van een scheerspiegel, verricht hij zelf de ingreep. En wij kijken mee. Niet naar De Niro's gespannen gezicht of dat van zijn benauwde gastheer, of desnoods naar de kat in de vensterbank die het ook maar niks vindt, nee, naar de wond! En het bloedige gewroet der instrumenten daarin. Want de cruciale doelgroep van Hollywood zijn jochies van vijftien en jochies van vijftien vinden zoiets wel kicken.

Requiem For A Dream, de tweede film van Darren Aronofski, die zo spectaculair debuteerde met Pi, vertoont hetzelfde euvel. Sjonge wat is het knap gemaakt, dit verhaal van vier junkies die naar de donder gaan, maar het raadsel, professor Aronofski, waar is het raadsel? Een oud wijf dat bij vol bewustzijn duizend volt door haar kop gejaagd krijgt, daar houden pubers wel van, maar in werkelijkheid gebeurt schoktherapie alleen onder diepe narcose, dat weet Aronofski waarschijnlijk ook best. En bij de professionele amputatie van een arm vloeit nauwelijks bloed, laat staan dat het Halloweenesk in het rond spuit, ook dat weet hij vermoedelijk wel; het zijn allemaal maar kunstgrepen om de mond-tot-mond op het schoolplein te bevorderen. (En als dat maar vaak genoeg gebeurt houden dertigplussers vanzelf op naar de bioscoop te gaan).

Nee, het meest heeft Schijfjes genoten van een van de bonustracks van deze dvd, een gesprek van hoofdrolspeelster Ellen Burstyn - 68 en nog steeds om in te bijten (zachtjes dan) - en de schrijver van het oorspronkelijke en gelijknamige boek, Hubert Selby jr. Over schrijven en schilderen, over talent en volharding, over boksen en boeddhisme over seks, verslaving en spiritualiteit, waar hebben ze het eigenlijk niet over. Behal ve een geniaal actrice blijkt Burstyn ook een uitstekend interviewer.

Meer over