'Wel aanwezig zijn, maar niet hinderlijk'

Frans van Dun stelt de playlist samen voor Sky Radio. 'Je kunt er weleens naast zitten, maar je kunt er nooit met twee of drie platen naast zitten.'

EVA OUDE ELFERINK

'Als ik naar een plaat luister, dan zie ik een soort luisteraar voor me. Het is een onderbuikgevoel, beter kan ik het niet uitleggen. En je kunt er weleens naast zitten, dat is niet erg. Maar je kunt er nooit met twee of drie platen naast zitten. Het gaat allemaal om de mix.

'Ik vind het heerlijk om voor een van de grootste radiostations in Nederland de muziek te verzorgen, zonder dat iemand weet wie ik ben. Als kind maakte ik al mijn eigen bandjes. Ik vond het leuker om zelf de leukste liedjes te verzamelen en die te draaien dan een heel album op te zetten. Het is creatief werk, muzieksamensteller zijn. Mensen willen nog weleens denken dat bij Sky Radio de computer er zomaar een lijstje uitspuugt, maar dat is niet zo. Overal zit een gedachte achter.

'Sinds het begin draaien we 'Adult Contemporary' (AC), moderne, gangbare muziek zonder extremen. Het voordeel daarvan is dat je een herkenbaar geluid hebt. Maar als je veel dezelfde soort platen draait, klinkt het ook allemaal een beetje hetzelfde. Je moet dus variëren in stijlen. Niet alleen Adele of Michael Bublé, maar ook een meer edgy rockplaat als It's my life van Bon Jovi. Het is leuk om af en toe de grens op te zoeken.

'De luisteraars zijn wel veranderd. Tien jaar geleden vonden mensen dat oude Sky-geluid heerlijk. Lekker met Celine Dion en Mariah Carey meegalmen, als er maar af en toe een modern plaatje tussen zat. Nu zie je overal ter wereld dat die formule op zijn einde loopt. Mensen willen muzikaal bijblijven, het gevoel hebben dat ze midden in de maatschappij staan. Daar proberen wij op in te spelen door meer hits van de afgelopen twee, drie jaar te draaien en nieuwe hits sneller op te pakken.

'We doen dit werk met zijn drieën. Ik ben de samensteller, daarnaast is er de programmadirecteur en de assistent-programmadirecteur. Samen bepalen we welke plaatjes we draaien, daar maak ik een playlist van. Ik denk dat wij goed aanvoelen wat onze luisteraars willen. Wél een Nick & Simon, maar geen Jan Smit. Jan is toch meer richting volks. Of de 3J's, die doen we ook niet. Dat is wat meer verantwoorde pop, meer Radio 2. Voor veel mensen klinkt het misschien hetzelfde, voor ons zit daar nu net het nuanceverschil.

'Intern hebben we veel discussies gevoerd over de vraag of Sky nog wel een radiostation zonder dj moet blijven. Luisteraars willen toch een soort vriend in de huiskamer. Niet om mijn werk als heel moeilijk te omschrijven, maar ik denk dat wij de moeilijkste taak hebben van alle radiostations in Hilversum. Omdat wij het echt alleen met de muziek moeten doen. Bij Edwin Evers maakt het niet uit of hij een ballad of een rocknummer draait, mensen luisteren voor Edwin Evers.

'Voorlopig is het plan te stoppen met onze formule van de baan. Onze luisteraars blijken het verschrikkelijk te vinden als er op de radio wordt gepraat. De luistercijfers gaan nu ook weer omhoog, na 538 zijn we het tweede radiostation van Nederland. Van Sky wordt vaak gezegd dat het behang is, maar je moet geen behang zijn. Dat is onze grootste uitdaging: de middenweg vinden tussen wel aanwezig, maar niet hinderlijk. Een allemansvriend, die iedereen oké vindt.'

KERSTSTATION OP INTERNET

'Jaren geleden begon ik met het verzamelen van kerstalbums. Ik zocht platenbakken door of kocht ze van kerstverzamelaars. Toen we een jaar of zes terug besloten themakanalen voor internet op te zetten, zei iemand: 'Goh Frans, is het niet leuk om wat met jouw kerstdingen te doen.' Sindsdien maken we ieder jaar van 1 oktober tot 7 januari de Christmas Station. De stream wordt bijna net zo goed beluisterd als die van Skyradio.nl. Mensen vinden het blijkbaar prettig om de gezelligheid van Kerst te horen. Al in augustus ontvangen we mails wanneer de Christmas Station weer begint.'

undefined

Meer over