Weisglas: Afsplitsingen voorkomen

Tweede Kamerleden die hun fractie verlaten, dienen ook uit de Tweede Kamer te gaan. Afsplitsingen zouden niet langer mogelijk moeten zijn....

ANP

Hij reageert daarmee op het vertrek van VVD-parlementariër Anton van Schijndel uit de VVD-fractie, vorige week. Na een conflict met VVD-fractievoorzitter Mark Rutte ging Van Schijndel als eenmansfractie verder.

Tot groot ongenoegen van Weisglas betekende dit de vijfde afsplitsing en de vijfde eenmansfractie deze Kamerperiode. ‘Dat is wel erg veel van het slechte’, schrijft hij in zijn weekboek op internet. Volgens de Kamervoorzitter hebben parlementariërs die uit hun fractie stappen het formele recht om te blijven, maar ‘zijn ze toch binnengekomen op de vleugels van hun lijsttrekker en in alle gevallen op basis van het verkiezingsprogramma van hun partij’.

Weisglas pleit daarom voor aanpassing van de wetgeving, zodat afsplitsingen niet meer voorkomen. Ook zou er volgens hem gekeken moeten worden hoe de financiële voordelen van een afsplitsing kunnen worden opgeheven. Als iemand een eenmansfractie vormt, is deze parlementariër automatisch fractievoorzitter en heeft daarom recht op een extra toelage.

Bijna had de Tweede Kamer overigens nog een eenmansfractie erbij gekregen. Kamerlid Gerard van As kondigde maandagmiddag nog aan verder te gaan als eenmansfractie na een conflict met Hilbrand Nawijn van de Groep Nawijn. Inmiddels is Van As helemaal uit de Kamer gestapt en is zijn zetel weer beschikbaar voor de LPF, de partij waarvoor hij in 2003 in het parlement kwam.

Meer over