Weinig handel op de Europese beurzen

Europa De Europese beurzen zijn op Tweede Pinksterdag hoger gesloten bij lage handelsvolumes. Energie- en metaalaandelen trokken de kar vanwege de hoge olie- en grondstoffenprijzen....

Damrak In Amsterdam eindigde de Nederlandse hoofdgraadmeter AEX maandag 1,67 punt ofwel 0,4 procent hoger, op 482,07 punten. De MidKap-index voor het middensegment ging met 0,6 procent omhoog tot 679,74 punten. De graadmeters in Frankfurt en Parijs stegen met respectievelijk 0,5 en 0,3 procent, in Londen noteerde de FTSE100-index 0,3 procent hoger.

Olie De Europese energieconcerns profiteerden maandag van de recordhoge olieprijs, die boven de 125 dollar per vat ruwe olie (van 159 liter) schommelt. De prijs is verder opgelopen door zorgen over tekorten in aanloop naar het vakantieseizoen in de Verenigde Staten en door geopolitieke spanningen.

In Parijs ging de koers van olieconcern Total 1,4 procent omhoog, in Londen won BP 1,1 procent. Olieconcern Shell ging in de AEX met 1 procent omhoog. Toeleverancier aan de olie- en gasindustrie SBM Offshore steeg in Amsterdam met 1,4 procent.

Ook andere bedrijven die actief zijn in grondstoffen zagen hun koersen stijgen. Staalconcern ArcelorMittal won in Amsterdam 1,1 procent en was hiermee een van de grootste stijgers in de AEX. De Duitse branchegenoot ThyssenKrupp ging 2,9 procent omhoog.

Kingfisher In Londen werd de handel in het aandeel van het detailhandelsconcern Kingfisher maandagochtend stilgelegd, nadat de koers bijna 10 procent omhoog was geschoten. Beleggers reageerden op geruchten over een overname door een investeringsmaatschappij. Het concern, dat in Nederland onder meer bekend is van winkelketen Hornbach, eindigde 3,7 procent in de plus.

HSBC Goed nieuws kwam er ook uit financiële hoek. De Britse bank HSBC steeg in Londen 1,9 procent na lagere afschrijvingen in het eerste kwartaal in vergelijking met het kwartaal ervoor. De bank heeft in het eerste kwartaal voor 3,2 miljard dollar afgeschreven wegens de Amerikaanse hypothekencrisis, minder dan in het vierde kwartaal van 2007. De winst in het eerste kwartaal groeide ten opzichte van 2007.

Meer over