Volkskrant AvondVrijdag 22 maart

Weghonen van populistisch rechts is geen optie meer | Onterecht gearresteerde terreurverdachte: ik draag nu het stempel ‘terrorist’

Redactie
null Beeld ANP
Beeld ANP

Vandaag belangrijk

Weghonen van populistisch rechts is geen optie meer
In Nederland lijkt voor het rechts-populisme een nieuwe fase aan te breken, waarin het voet aan de grond krijgt. De gevestigde partijen zullen zich moeten bezinnen. Forum voor Democratie dezelfde behandeling geven als de PVV is geen optie meer.

‘Ik hoorde over een tram, een schietpartij met meerdere gewonden, en dat men niets kon uitsluiten’
Deze week maakte Jan van Zanen mee wat hij elke twee maanden oefent: een aanslag. Was de burgemeester van Utrecht goed voorbereid?

Zo maakten de EU-leiders van 12 april de nieuwe Brexitdatum
De EU-top op donderdag verliep chaotisch, maar uiteindelijk werd bereikt wat iedereen wilde: uitstel van de Brexitvalbijl.

Omstreden shariageleerde bezocht Haga Lyceum
De omstreden Britse shariageleerde Haitham al-Haddad was aanwezig bij een ‘heimelijke’ bijeenkomst op het islamitische Cornelis Haga Lyceum in Amsterdam. Dat staat volgens NRC Handelsblad in een ambtsbericht van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) dat de krant heeft ingezien.

Video van de dag

Wat moet men over honderd jaar van ons weten? Onze V-vlogger bezocht het stadsarchief in Amsterdam, waar 66 Mavo-3 leerlingen een tentoonstelling hebben gemaakt over hun generatie Z, geboren tussen 1995 en 2010. De pronkstukken: schilderijtjes van Lil’ Kleine, Lionel Messi en Nikkie Tutorials.

Tv-tips

Welke eigenschappen heb je nodig om een goede astronaut te worden? Anna Gimbrère gaat in het programma De wilde ruimte (NPO 2, 21.10 uur) mee met de jonge astronaute Jessica Meir. En om 22.10 uur begint op BBC 2 Australia: Earth’s magical kingdom, een natuurdocumentaire over oceaanbewoners als zeeleeuwen, zeekatten en spinkrabben. Meer tv-tips vind u hier.

Uit de krant van morgen

Als de baas 283 keer meer verdient dan de werkvloer: de loonkloof bij AEX-bedrijven onder de loep
De ‘loonkloof’ die aangeeft hoe veel de baas meer verdient dan de werkvloer is nog wennen, blijkt uit de beloning bij de AEX-bedrijven. Het cijfer wordt wel ingevuld, zoals sinds vorig jaar moet, maar van een verhaal erbij is vaak nog geen sprake.

Onterecht gearresteerde terreurverdachte: ik draag nu het stempel ‘terrorist’
Mourad (27) en zijn 23-jarige broer werden maandag door antiterreureenheden gearresteerd en 36 uur lang vastgehouden op verdenking van betrokkenheid bij de aanslag in Utrecht. Ze zijn vrijgelaten én vrijgepleit van enige verdenking. Maar daarmee is de ellende nog niet voorbij.

Siebelink schrijft over zijn vader met de rem erop, Isik is iets te correct over zijn moeder ★★★☆☆
Het Boekenweekgeschenk Jas van belofte draait rond schrijver en oud-leraar Arthur Siebrandi (79), wiens vader, die bloemenkweker was, zelfs verdween, nadat hij door een visioen was getroffen en bij een sekte belandde. Ook Murat Isik, die het Boekenweekessay mocht schrijven over het thema ‘De moeder de vrouw’, voert in Mijn moeders strijd een ouder op die ons bekend voorkomt: zijn eigen moeder Aynur (1953).

Deltaplan moet insecten en vogels redden: ‘Dit keer gaat het wel werken’
Hoogleraar plantenecologie David Kleijn speelt een sleutelrol in het deltaplan voor de biodiversiteit om de ‘dramatische afname’ van insecten en vogels te keren. Dat is eerder geprobeerd, dus waarom zou het nu wel lukken?

Hoogleraar plantenecologie David Kleijn gaat proberen de afname van insecten en vogels te keren met het nieuwe Deltaplan. Beeld Getty
Hoogleraar plantenecologie David Kleijn gaat proberen de afname van insecten en vogels te keren met het nieuwe Deltaplan.Beeld Getty

‘Handen omhoog of ik schiet je dood’, was dát echt mijn lieve vriend?
Als journalist Angela Wals verliefd wordt op Thomas, biecht hij al snel op dat hij in de jaren negentig een aantal gewapende overvallen pleegde. Zij liet het niet los en schreef er een boek over.

In Girlz gaat het nog stééds over te grote schaamlippen
Verbaasd keek Sylvia Witteman naar de Girlz: gaat het in deze snoepjesroze glossy altijd over te grote schaamlippen, zoals haar dochter beweerde? Na pagina’s vol stompzinnige teksten als #fundandflirty, ‘la la love it’ en ‘Feelin’ hot, hot hot, volgden dan toch frisse en onverhulde adviezen op seksgebied: ‘Voor volwassen vrouwen is het (hopelijk) gesneden koek, maar voor jonge meisjes waardevolle, integere informatie (zij het met spelfouten); misschien is Girlz toch zo stom nog niet.’

Meer over