Weg zekerheden

Aftrap van een nieuwe reeks One Night Stands, de jaarlijkse serie korte films waarmee jonge filmmakers de kans krijgen voor een minimaal budget een 50 minuten durende film te maken. De acht films van deze zesde serie worden vanaf vanavond elke vrijdagavond uitgezonden (met uitzondering van 30 december).

De eerste film, Midzomernacht, heeft een even aantrekkelijk (herkenbaar) als gevaarlijk (grote voorbeelden) onderwerp: vriendengroep komt bijeen voor jaarlijkse viering van de langste dag van het jaar en ziet onder invloed van drank en het gedrag van een buitenstaander haar zekerheden uiteenspatten. Schrijver Arjen Lubach en regisseur Hiba Vink zetten hun zes protagonisten en de buitenstaander vast op een Fries eilandje waarvandaan ontsnappen zo goed als onmogelijk is. En dat zo klein is dat ze bijna onvermijdelijk door de camera dicht op de huid worden gezeten. Script en acteurs kunnen dat niet altijd even goed hebben, maar op hét grote, emotionele moment - twee vriendinnen alleen in de keuken, één dramatische mededeling - weet iedereen precies wat-ie moet doen. De twee actrices spelen beheerst, de camera stelt zich dociel op en er wordt geen woord te veel gesproken. Hoogtepunt van een mooie, kleine film.

Midzomernacht (Hiba Vink, 2011)

Nederland 2, 23.15-00.10 uur.

Far From Heaven

(Todd Haynes, 2002) Met Far From Heaven, over barsten in het huiselijk geluk van een ogenschijnlijk perfect gezin, herschept Todd Haynes akelig nauwgezet 1957 en maakte een getrouwe genrefilm uit die dagen: het melodrama zoals dat door Douglas Sirk werd gemaakt. Tranentrekkers in technicolor waren het, waarin Rock Hudson en Jane Wyman de gedoemden speelden. Nu vormen Julianne Moore en Dennis Quaid het echtpaar dat zijn huwelijks- en existentiële perikelen niet binnenboord houdt.

Nederland 2, 00.10-01.45 uur.

undefined

Meer over