NieuwsForum voor Democratie

Weg terug ligt open voor Baudet, tegenstanders vertrekken bij Forum

De tegenstanders van Thierry Baudet verlaten massaal Forum voor Democratie. Kandidaat-lijsttrekker Joost Eerdmans, Eerste Kamerlid Annabel Nanninga en tal van andere volksvertegenwoordigers zeggen hun lidmaatschap op. Aanleiding is de weigering van het bestuur om Baudet te royeren.

Frank Hendrickx
Thierry Baudet en vicevoorzitter Lennart van der Linden voor het kantoor van Forum voor Democratie in Amsterdam. Beeld Freek van den Bergh / de Volkskrant
Thierry Baudet en vicevoorzitter Lennart van der Linden voor het kantoor van Forum voor Democratie in Amsterdam.Beeld Freek van den Bergh / de Volkskrant

Het verdeelde bestuur maakte donderdag bekend dat een Algemene Ledenvergadering (ALV) mag beslissen of Baudet geroyeerd moet worden naar aanleiding van de gebeurtenissen van de afgelopen dagen. Daardoor lijkt de kans groot dat de voormalige partijleider weer kan terugkeren aan de top. Bij veel leden is hij nog populair, verwachten ook zijn critici.

Daar komt bij dat de tegenstanders achtervolgd zeggen te worden door aanhangers van Baudet. Ook zou er sprake zijn van dreigementen. Het is niet duidelijk of dat ook meespeelt bij de weigering van het bestuur om de voormalige partijleider te royeren. Vooral waarnemend voorzitter Lennart van der Linden zou het uiteindelijk niet hebben aangedurfd om de partijoprichter weg te sturen.

Bestuur

Thierry Baudet was donderdagavond niet bereikbaar voor commentaar. Hij had zijn tegenstanders eerder al opgeroepen te vertrekken en zelf een partij op te richten.

De verhoudingen in het bestuur zijn inmiddels in het het voordeel van Baudet veranderd, doordat ook bestuurslid Astrid de Groot donderdag opstapte. De voormalige partijleider en zijn steunpilaar Olaf Ephraim vormen nu de helft van het vierkoppige bestuur.

Eerdmans, Nanninga, Eerste Kamerlid Nicki Verweij en kandidaat-Kamerlid Eva Vlaardingerbroek maakten hun vertrek bekend in een gemeenschappelijk verklaring. Ze willen niet lid zijn van een partij waar extremisme wordt geduld. ‘Een partij waar nazisme bescherming krijgt en opbouwende interne kritiek stelselmatig wordt afgestraft, is niet mijn partij’, aldus Nanninga.

Uit provincies als Noord-Holland en Overijssel kwamen ook al snel de eerste aankondigingen van een vertrek naar buiten. Ook Eerste Kamerleden en europarlementariërs die hebben gepleit voor een royement van Baudet zullen zich naar verwachting afsplitsen. De gemeenteraadsfractie in Amsterdam is ook verloren voor Forum. De helft van de lijst voor de Tweede Kamerverkiezingen is inmiddels afgehaakt. Als Baudet inderdaad weer terugkeert aan de top, moet hij verder met een zwaar gehavende partij.

Vuile was

Nu de scheuring een feit is, komt ook de vuile was over Baudet naar buiten en volgens meerdere betrokkenen komt er nog ‘een shit load’ meer aan. Baudet en zijn aanhangers spreken van ‘een smeercampagne'.

Vast staat inmiddels wel dat een bijeenkomst in een partijkantoor in Tiel afgelopen vrijdag een belangrijke rol heeft gespeeld bij de razendsnelle implosie van Forum. De strategiesessie die tot ruim na middernacht duurde, was bedoeld om de samenhorigheid van de top-10 op de lijst te vergroten, maar liep uit op een fiasco. Dat blijkt onder andere uit een een vijf dagen later geschreven verslag van Eerste Kamerlid Nicki Pouw-Verwey, dat inmiddels is uitgelekt.

Verkeerde muziek

Baudet, die volgens meerdere betrokken al langer gespannen en moe is, zou de avond bij binnenkomst zijn begonnen met een tirade tegen Joost Eerdmans, omdat die verkeerde muziek had opgezet. Daarna ging het van kwaad tot erger.

De FvD-leider zou hebben gezegd dat George Soros het coronavirus de wereld in heeft geholpen om de wereld te overheersen en dat er een complot gaande is om ‘onze vrijheid’ af te pakken. Verder is er in Tiel ook al gesproken over het artikel in Het Parool dat een dag later zou verschijnen. Daarin stond dat er opnieuw extremistische en antisemitische berichten waren verspreid door leden van jongerenorganisatie JFVD.

Meerdere aanwezigen wilden dat er hard opgetreden zou worden, maar Baudets vertrouweling en JFVD-voorzitter Freek Jansen verzette zich daar toen al tegen. Jansen beklaagde zich dat hij bij een vergelijkbare publicatie in april al mensen had moeten royeren, terwijl het volgens hem ging om onschuldige dingen zoals ‘een plaatje van een hakenkruis van piemels’. Jansen wilde dit keer niet opnieuw gaan toegeven aan ‘linkse media’.

‘Hoog IQ’

Baudet zou hebben gezegd dat de antisemitische berichten juist getuigen van ‘een heel hoog IQ’. ‘Bijna iedereen die ik ken is antisemiet.’ Ook zou hij na de verkiezingen alle geroyeerde JFVD’ers weer hebben willen terughalen.

Baudet zelf zegt heel andere herinneringen te hebben. Zijn eveneens aanwezige medestander Olaf Ephraim erkende dat Baudet ‘een paar provocerende uitspraken deed, zoals we hem allen wel kennen’. Maar de Forum-oprichter is volgens hem ‘geen fascist, homofoob of nazisympathisant’. Ephraim verweet de tegenstanders van de partijleider ‘na de oorlog plotseling in het verzet schijnen te hebben gezeten’.

Lees ook

Joost Eerdmans: felle debater die klaarstaat om erfenis Pim Fortuyn veilig te stellen
De Pim Fortuyn-adept en voormalig wethouder van Rotterdam zou mogelijk de lijsttrekker van Forum zijn geworden. Wie is hij?

Annabel Nanninga: controversieel, humoristisch en soms ronduit smakeloos
In de machtsstrijd bij Forum duikt telkens de naam op van Annabel Nanninga. Wie is zij? Een profiel.

Zwevende kiezers over Forum: ‘Dit lijkt precies op de situatie met de LPF, alles valt ineens uit elkaar’
Hoe kijken drie zwevende kiezers aan tegen het tumult bij de partij? En wie moet nu het voortouw nemen?

Hoe het extreemrechtse gedachtegoed steeds meer vat kreeg op de jonge achterban van FvD
Baudets stijl van politiek bedrijven, in combinatie met zijn intellectuele pretenties, vallen in de smaak bij Erkenbrand. Dat schreven we in 2017 in dit profiel over de extreemrechtse groepering.

‘Thierry mag Europa niet dominant blank willen houden.’ Het prominente FvD-lid Yernaz Ramautarsing kwam eind 2017 in het nieuws met uitspraken over IQ en volkeren. Die waren volledig uit zijn verband gerukt, volgens Forum voor Democratie. Maar conversaties in besloten appgroepen scheppen helderheid.

Op extreemrechtse internetplatforms is antisemitisme heel gewoon. Maar ook in mainstream geachte kringen is het wijzen naar Joden niet langer taboe. De Volkskrant kon in 2018 maandenlang meekijken op afgesloten chatgroepen op Discord en Whatsapp en trof deze nieuwe Jodenhaat ook aan in online discussies tussen Forum voor Democratie-leden en -aanhangers.

Op extreemrechtse fora werd in maart 2019 opgewonden gereageerd op het nieuws van de aanslagen in Utrecht en Christchurch en de winst van Thierry Baudet. Dit, schreven gebruikers, kon weleens het langverwachte begin van de rassenoorlog zijn.

In de onder-onssfeer van appgroepen bieden leden van jongerenpartijen tegen elkaar op met extreme berichten. Die lekken nogal eens uit - met vergaande consequenties. Ook in de appgroepen van de jongerenafdeling van FvD gingen kwestieuze memes rond.

De jongerenorganisatie van Forum voor Democratie, JFVD, heeft meerdere klokkenluiders geroyeerd. Eerder dit jaar waarschuwden deze leden voor rechts-extremistische ideeën onder partijleden.

Meer over