Weg met die plasticsoep, voor het te laat is

De ingezonden brieven van vrijdag 21 april.

Redactie
null Beeld epa
Beeld epa

Brief van de dag: Weg met die plasticsoep, voor het te laat is

Ik lees dat de plasticsoep inmiddels de Noordelijke IJszee heeft bereikt (Wetenschap, 20 april). Dinsdagavond zie ik bij Pauw André Kuipers uitleggen hoe wij in het heelal op zoek zijn naar ander leven, waarvoor water voorwaarde is. En dat terwijl wij hier op onze eigen aarde niet in staat zijn toe te zien op ons eigen water als levensvoorwaarde. Het probleem van de plasticsoep is al decennia bekend, qua omvang en invloed. Straks is het leven in de oceanen geïnfecteerd met microdeeltjes, vergiftigd en dood. Hoe omkeerbaar dit is, is onduidelijk.

De oplossing is tweeledig: bij de bron en opruimen. Schandelijk dat wij dit laatste over laten aan een student van de TU Delft. Er zit geld genoeg bij de Bill Gates en Warren Buffets van deze wereld. En we kunnen ook zomaar een vloot naar Noord-Korea sturen. Waarom dan niet met een Armada naar de oceanen en beginnen met opruimen? Blijkbaar is er onvoldoende mee te verdienen. Misschien moeten plasticfabrikanten en oliemaatschappijen hun verantwoordelijkheid nemen. Zonder maatschappelijke druk zal dit er niet van komen. Dat pleinen van de hoofdsteden niet volstromen, of consumenten acties beginnen... Heel veel tijd lijken we niet te hebben.

Erik de Groot, Beetsterzwaag

De lange arm van Ankara

Waar Nederland groot is in gevoel voor maat en grens, common sense, en dingen in het juiste perspectief zien, komt Cemil Yilmaz met de ouderwetse en sneue kwalificaties visie, leiderschap en daadkracht als nastrevenswaardige eigenschappen (O&D, 20 april). Hij verwijt Nederland 'een te groot een gebrek daaraan' in zijn uiteenzetting over het hier heersende onbegrip over de opstelling van Turkse Nederlanders inzake de recente ontwikkelingen in Turkije.

Yilmaz probeert indirect de ontwikkelingen in Turkije goed te praten maar deze verdienen geen enkel excuus. Ze kunnen alle Turken alleen maar nederig, en de wereld droevig stemmen. We lezen inmiddels dat VN-waarnemers melden dat in de dagen en weken na de staatsgreep in Turkije arrestanten op grote schaal zijn gemarteld en mishandeld. Zeker ingegeven door 'visie, leiderschap en daadkracht'...

Pieter Trossèl, Haarlem

Duivels Frans dilemma

Wat vergeten wordt bij alle analyses en commentaren op het succes van Mélenchon is dat hij ook een van de weinige kandidaten is die een duidelijk groene agenda heeft: 'Je serai le président écologiste.' Je kunt je afvragen: waarom scoren oudere politici zoals Bernie Sanders, Jeremy Corbyn en nu weer Jean-Luc Mélenchon zo goed onder jongeren?

Vermoedelijk omdat zij begrepen hebben dat de huidige neoliberale politiek juist de jongeren geen toekomst biedt. Macron schittert in vaagheden zonder concreet te worden wat hij nou precies wil en Fillon is een abjecte neoliberaal. Alleen Hamon (socialist) kan op mijn sympathie rekenen, maar die maakt geen enkele kans. Het kiezen wordt voor veel Fransen maar ook voor mij, met een dubbele nationaliteit, een duivels dilemma.

André Doorlag, Groningen

Forever Dylan

Bob Dylan laat je voelen: kunst creëren is opnieuw beginnen (V, 18 april). Het bijwonen (vanaf 1978) van een concert is voor mij als beeldend kunstenaar van enorm belang omdat het mij nieuwe motivatie geeft om mijn werk weer eens flink anders aan te pakken in plaats van leunen op oud succes.

Overigens was de toegift van afgelopen dinsdagavond met Blowin' in the wind en Ballad of a thin man voor iedere beetje fan de 120 euro meer dan waard. Of bent u ook a thin man?

Ruben van Veen, Gouda

Laat kerk met rust

De eerwaarde Antoine Bodar toont zich (U, 15 april) enthousiast over de voorgenomen overname van de Willibrord kerk in Utrecht door de broederschap van Pius X.

Bodar noemt niet dat de kerk een uniek Rijksmonument is met museale waarde, dat vele bezoekers trekt uit binnen- en buitenland en dat geroemd wordt om de goede akoestiek voor koormuziek en kleine ensembles en daarbij een beroemd orgel van Maarschalkerweerd herbergt. Wij, de 90 vrijwilligers van de Stichting Culturele Evenementen Willibrordkerk (SCEW) beogen duaal gebruik van het monument waarbij naast religieus gebruik culturele evenementen kunnen worden georganiseerd in goed onderling overleg tussen de religieuze gebruiker en SCEW.

Met de Pius X-groep blijkt dat niet mogelijk omdat deze exclusief gebruik van de kerk opeist voor haar prioriteit de 'geloofsverkondiging in het missiegebied Utrecht' en daarbij grote beperkingen oplegt aan het cultureel gebruik.

De vraag is of deze beperkingen gerechtvaardigd zijn voor een monument dat met publiek geld gerestaureerd is. Ook steekt de relatief kleine groep van religieuze gebruikers van momenteel 20 tot 30 personen op zondag wat schraal af tegen de meer dan 26 duizend bezoekers die SCEW jaarlijks weet aan te trekken. Het door Bodar genoemde rapport uit 2010 van 'wijze mensen' waarvan ook hij deel uitmaakte over de toekomst van de Willibrord kerk is in de spreekwoordelijke lade verdwenen omdat het te eenzijdig bleek toegeschreven op religieus gebruik en onvoldoende perspectief bood op een duurzame situatie voor de Willibrord kerk.

Prof.dr. Ben J. M. Zegers, voorzitter SCEW namens alle vrijwilligers, Utrecht

Pastoorsdochter?

In de Stekel 'May versus Corbyn' lees ik: 'Tijdens de daaropvolgende Paasdagen raakte de pastoorsdochter May enzovoorts. Pastoorsdochter?

R.H.J. Bussink-Klinge, Amstelveen

Meer over