Opinie

Weg met de overbezorgde helicopter-ouders

Ik loop niet meer mee

Hoe herkenbaar het verhaal van Aleid Truijens (Ten Eerste, 6 juni) over de overmaat aan ouders die meelopen met de avondvierdaagse. Enige jaren terug meldde ik mij enthousiast bij school aan als begeleider tijdens de wandeltocht. Om er samen met nog twee vaders voor te zorgen dat de 25 kinderen een aanspreekpunt hadden indien nodig en eventueel de wandelliederen op te starten.

Wie schetste mijn verbazing dat zich nog vijftien ouders aansloten en eindeloos met elkaar keuvelend de vijf kilometer volbrachten. En erger, hun eigen en andere kinderen aansprekend op 'ongewenst' gedrag als in de bermen rennen of met kleefkruid klieren, wat voor hen juist de hoogtepunten zijn van de avondvierdaagse. En het lijkt steeds erger te worden, overbeschermende helicopter-ouders die altijd in de buurt van hun kind denken te moeten zijn. Geef kinderen hun eigen plek met zo weinig mogelijk volwassenen in de buurt, laat ze eens met rust. Ik loop niet meer mee.

Martin van Rooijen, DoornVrouwvriendelijk Turkije

Fijn, dat enthousiasme van die vrouwen uit de Turkse regeringspartij AKP over het vrouwvriendelijke beleid van die partij (Ten eerst, 4 juni). Alleen, hoe rijmen ze dat met het absurde en in de wereld volstrekt unieke verbod uit 2012 op keizersneden (indien niet medisch noodzakelijk)? De regering ziet dat als een verkapte vorm van geboortebeperking, omdat een vrouw na een keizersnede niet meer zwanger zou kunnen raken: voor een gezonde bevolkingsgroei moet immers iedere vrouw minstens drie kinderen baren. De risico's voor een volgende zwangerschap na een keizersnede zijn weliswaar groter, maar maken een goed verloop bepaald niet onmogelijk. Vrouwvriendelijk?

Willem van Haarlem, Amsterdam

undefined

null Beeld anp
Beeld anp

Naar de universiteit

Minister Jet Bussemaker van Onderwijs vindt dat middelbare scholieren te vanzelfsprekend de hoogste vorm van vervolgonderwijs kiezen (Ten eerste, 6 juni). 'Met een vwo-diploma wil iedereen naar de universiteit', aldus Bussemaker. Laat ik nou altijd gedacht hebben dat vwo de afkorting was van Voorbereidend Wetenschappelijk Onderwijs. Stom van me!

Job de Haan, Amsterdam

Bange baby, bange vader?

Op woensdag 3 juni verscheen er bij Wetenschap een artikel ('Baby raakt gestrest als papa angstig kijkt') over een van de onderzoeken uit mijn proefschrift. De uitkomst was: hoe angstiger de vader, hoe angstiger de baby. Belangrijk en onderbelicht hierbij is de nuancering dat over de causaliteit nog geen uitspraak gedaan kan worden.

Het zou dus ook kunnen dat de angst van de baby de vader juist angstiger maakt. Vervolgonderzoek zou moeten aantonen in welke richting het verband nu precies werkt: langstige vaders die angst bij hun kind opwekken, of andersom.

Eline Möller, Amsterdam

null Beeld anp
Beeld anp

Ouder dan ooit

In het interview met Deepak Chopra (Ten eerste, 5 juni) is de laatste vraag hoe het komt dat we in het Westen ouder worden dan ooit ondanks het eten van gemodificeerd voedsel en het hebben van veel stress. Als antwoord noemt Chopra hygiëne, vaccinatieprogramma's, kachels, airco's en de, tot op zekere hoogte, betere kwaliteit van voedsel. Maar verder is het heel mysterieus, aldus Chopra.

Wat ontbreekt in het antwoord is: medicijnen, met name antibiotica.

Veel mensen zouden de volwassen leeftijd niet bereiken zonder medicijnen. Wat nu een simpel kwaaltje is dat makkelijk verholpen kan worden met een antibioticakuurtje, zoals blaasontsteking, mondde vroeger uit in een ernstige, vaak dodelijke aandoening.

Maar omdat medicijnen geld kosten en bijwerkingen kunnen hebben is het goed dat er mensen zijn zoals Chopra, die zoeken naar manieren om gezond te blijven met zo min mogelijk medicijnen.

A. van Westendorp, Amsterdam

Hoezo Limburg?

Meestal ben ik niet zo gevoelig. 'Corruptie in Limburg' is uw onderkop op de voorpagina van zaterdag 6 juni. Nooit geweten dat het hoofdkantoor van de NS in Limburg ligt. 'Corruptie in Utrecht ontmanteld dankzij Limburg', dat had het moeten zijn.

Peter Boonen, Maastricht

Ga naar Nieuw-Guinea

De oorlog zit nog in het zand, aldus een kop in de V van vrijdag juni. Echter, de oorlog staat nog op het strand. Bij Hollandia, de vroegere hoofdstad van ons laatste rijksdeel in de Oost, Nederlands Nieuw-Guinea.

Daar vond in de Tweede Wereldoorlog een van de grootste landingsoperaties plaats onder commando van generaal MacArthur. De gevolgen daarvan zijn tot op de dag van vandaag te zien. In een pantserwagen, althans de resten daarvan, worden kippen gehouden, in een landingsvaartuig woont een familie. Over een grote afstand staat op het strand door de Japanners in de prak geschoten Amerikaans legermateriaal, te veel om allemaal te benoemen.

Ik heb een foto van de koepel van een Shermantank, de rest steekt nog onder het zand. Op de vloedlijn vonden we herkenningsplaatjes van gesneuvelde Amerikaanse mariniers. Die hebben we na terugkeer ingeleverd bij de Amerikaanse ambassade. Alles bij elkaar een enorme, toeristische attractie. Maar de huidige bezetter van voormalig Nieuw-Guinea is nog steeds niet op het idee gekomen om een dergelijk strand uit te baten.

Andreas Schelfhout, Oudwoude

Schuldenlast

Een aardig artikel over de twee finalisten van de Champions League finale (Sport, 6 juni) maar feit is toch dat beide clubs in Nederland al lang uit de competitie zouden zijn verwijderd wegens hun immense schuldenlast van respectievelijk 300 miljoen (Barcelona) en 200 miljoen (Juventus). Laat de ware Champions League winnaar, die met een gezonde boekhouding, opstaan. Bayern München dus!

René Schrooten, Amersfoort

Meer over