volkskrant avond8 november 2020

Weg met de Muur, terug naar het Klimaatakkoord: dit gaat Biden doen | Laagste aantal besmettingen in een maand | Trumps (zinloze) plan om president te blijven

Kamala Harris en Joe Biden op het podium na zijn toespraak zondagnacht. Beeld AFP
Kamala Harris en Joe Biden op het podium na zijn toespraak zondagnacht.Beeld AFP

Nieuws

Weg met de Muur, terug naar het Klimaatakkoord: dit is Biden van plan
Zodra Joe Biden in januari zijn intrek heeft genomen in het Witte Huis, gaat het roer om. Biden heeft laten weten dat hij allerlei presidentiële decreten van Trump zal terugdraaien met zijn eigen decreten. Voor andere wijzigingen is hij afhankelijk van de Senaat, die mogelijk in handen blijft van de Republikeinen. Welke veranderingen zijn op til?

Live: Jong, vrouw en van kleur: Harris is alles wat Biden niet is | New York viert feest
Joe Biden heeft de benodigde 270 kiesmannen om de 46ste president van de Verenigde Staten te worden. Opponent Donald Trump legt zich er niet bij neer. Volg hier het laatste nieuws over de verkiezingen.

Boze witte mannen én jongeren kozen dit keer voor Biden. Trump populair bij Latino-mannen
Uit een eerste analyse van het kiesgedrag van Amerikanen blijkt dat Biden veel jonge kiezers heeft getrokken. Ook heroverde hij de stem van laagopgeleide witte mannen op Trump. Maar Latino-mannen liepen juist over naar de Republikein, aangetrokken door zijn machostijl

Live: Wereldwijd 50 miljoen besmettingen | Laagste aantal besmettingen in een maand

De tweede golf lijkt in Nederland over zijn piek heen, maar scherpe maatregelen blijven van kracht. Volg het laatste nieuws over de coronacrisis in dit liveblog.

Primoz Roglic heeft zijn gretigheid niet verloren, bewijst zijn eindzege in de Ronde van Spanje
De laatste grote ronde van het wielerseizoen ging in Spanje naar Primoz Roglic. Het maakte veel goed, maar niet alles. Want de eindzege van de Tour de France, waarin het zo pijnlijk mis ging, ontbreekt nog op zijn lijstje.

Aanraders

Trump geeft zich nog niet gewonnen (maar zijn juridische plan van aanpak lijkt zinloos)
Joe Biden mag voor het oog van de wereld de overwinning in de Amerikaanse verkiezingen hebben opgeëist, president Trump geeft de strijd allerminst op. Hij houdt vol dat niet Biden maar hij heeft gewonnen, en spant rechtszaken aan die dat zullen bewijzen.

Vicepresident Kamala Harris vertegenwoordigt alles wat Biden niet is
Met Kamala Harris heeft de Verenigde Staten er een baken van hoop bij gekregen. Haar overwinningsspeech zaterdagavond bracht tranen van vreugde teweeg en zelfs euforie door het hele land. Ze wordt de eerste vrouwelijke, zwarte vicepresident van het land en heeft een migrantenafkomst.

Eindelijk weer normaal. En: veilig. New York heeft het helemaal gehad met Trump
Vrolijkheid is de boodschap, zaterdag in New York. Als je vraagt hoe de mensen zich voelen krijg je te horen: Gelukkig. Opgelucht. Ontspannen. Eindelijk weer normaal. En: veilig. Als er één stad is die het helemaal heeft gehad met Donald Trump, dan is het zijn geboortestad.

In veel Amerikaanse steden gingen zaterdag mensen massaal de straat op om de verkiezingsoverwinning van Joe Biden te vieren. Beeld AFP
In veel Amerikaanse steden gingen zaterdag mensen massaal de straat op om de verkiezingsoverwinning van Joe Biden te vieren.Beeld AFP

Het grote Slowaakse experiment: een heel land testen op corona
Hoe test je een heel land op corona? Slowakije probeerde het als alternatief voor een harde lockdown. Wie negatief testte, kreeg weer vrijheid.

Alle covers van 1000 Volkskrant Magazines zijn hier verzameld. Klik, scroll en swipe door al die nummers
Toen het jubileumnummer naderde, ging het al snel over al die covers. Waarom hebben we ze eigenlijk nooit allemaal online bij elkaar gebracht? Zou het niet geweldig zijn, als de lezer met één klik alle covers bij elkaar zou kunnen vinden? Dat ging niet zonder obstakels, maar met vereende krachten zijn honderden magazinecovers opgespoord, ingescand en gerubriceerd. Zie hier het resultaat.

Zit ik de emoties van de Amerikanen na te apen?
De afgelopen week had ik last van een vaag schuldgevoel’, schrijft Aaf Brandt Corstius. Ook heel ons land leek in de ban van de Amerikaanse verkiezingen, terwijl die toch eigenlijk niks met ons te maken hebben? Aaf worstelt met haar tegenstrijdige gevoelens over de Amerikaanse verkiezingen in haar column.

Meer over