WEG IN BRAZILIE

Nederlanders zoeken nu de zon op, Brazilianen willen juist de kou in. In Brazilië, dat grotendeels aan de andere kant van de evenaar ligt, is het nu winter....

INEKE HOLTWIJK

Nee, terwijl duizenden Duitse, Nederlandse en Italiaanse toeristen zich dezer dagen naar de stranden van Rio de Janeiro, Salvador of Fortaleza laten vliegen, fantaseren de Brazilianen zelf over knappend haardvuur, kaasfondue en ochtendnevel.

De wintervakantie in juli voert voor Brazilianen dus bij voorkeur naar een koude bestemming. Wie geld heeft, gaat in juli skiën. Wie verschrikkelijk veel geld heeft, skiet in Aspen in de Verenigde Staten. Daar zoeven televisiesterren (die een miljoen dollar per maand verdienen) de helling af. Ex-president/ex-playboy Fernando Collor, verdacht van corruptie, kan je daar ook tegen het lijf lopen.

Wie gewoon veel geld heeft, gaat naar Las Lenas, een skioord in de Chileense Andes, niet ver van de hoofstad Santiago. Het weekblad Caras, een soort Paris Match, stationeert daar de hele maand een batterij fotografen. Er zitten zo veel Braziliaanse socialites dat er genoeg kopij is voor vier weken.

Een paar jaar geleden was Bariloche, het befaamde skioord in Argentinië, dé plaats om gezien te worden in juli. Maar Bariloche is om onduidelijke reden uit.

De middenklasse gaat naar Rio Grande do Sul of Santa Catarina, een van de zuidelijke deelstaten waar met een beetje geluk drie sneeuwvlokken vallen in juli. Of men zoekt een pousada, een eenvoudig hotel in de bergketen die vijftig kilometer landinwaarts achter Rio begint. Daar is het 's avonds truienweer en hebben de stadjes en wijken namen als 'Nova Friburgo' (Freiburg) of Bingen, Renania en Ingelheim.

In de pousada hangt een koekoeksklok aan de muur, de lambrizering is van hoogglanzende boomstammetjes, de geneeskrachtige waterbron is op vijf minuten lopen, en 's avonds ga je racletten bij het haardvuur in het molton trainingspak dat speciaal voor deze winterse avonden is aangeschaft.

En de armen? Die gaan niet op vakantie. Je een vakantie kunnen permitteren is een voorrecht van de middenklasse en rijken. Vakantie voor de portier, de schoonmaakster en de vuilnisman is met het gezin op zondag naar het park, meedoen aan een barbecue in de straat en eens in de drie jaar op familiebezoek in het noordoosten, op drie dagen bussen van Rio.

Ineke Holtwijk

Meer over