'Wees niet te snel met hulp voor Birma'

Nobelprijswinnares Aung San Suu Kyi vindt dat het buitenland niet te snel moet zijn met het verstrekken van hulp aan het militaire bewind in Birma....

AFP, Reuter

RANGOON

Als om haar woorden kracht bij te zetten schreef de Birmese staatskrant Het nieuwe licht van Myanmar zaterdag: 'De verantwoordelijkheden van de strijdkrachten houden niet op met het schrijven van een definitieve grondwet. Het omzetten van een dergelijk document in daden is misschien niet altijd makkelijk. Daarom hebben de strijdkrachten gevraagd om een rol in de toekomstige politieke leiding van Myanmar.' Het militaire bewind heeft Birma omgedoopt in Myanmar. Aan de nieuwe grondwet wordt al jarenlang gewerkt door een gezelschap gedelegeerden, van wie de meesten door het bewind zijn aangewezen. De grondwet-in-wording kent niet alleen de strijdkrachten een blijvende rol in de politiek toe, maar sluit tevens Aung San Suu Kyi uit van een leidingevende positie omdat zij met een buitenlander is getrouwd.

Aung San Suu Kyi heeft vrijdag gezegd dat wat haar betreft de militairen net als alle andere groeperingen een rol kunnen spelen in de toekomst van Birma, maar dat het wel een rol moet zijn die voor iedereen aanvaardbaar is. Ze zei dat ze altijd voorstandster is geweest van een dialoog met het militaire bewind over een vreedzame democratisering.

De oppositieleidster is van plan deze week de nationale Dag van de Martelaren bij te wonen, de jaarlijkse herdenking van de dood van haar vader, generaal Aung San, en andere helden uit de bevrijdingsstrijd tegen de Britten in 1947. De plechtigheden omvatten kransleggingen door regeringsfunctionarissen en diplomaten bij het Mausoleum der Martelaren en een boeddhistische plechtigheid bij het stadhuis.

Meer over