Weerstandplant

Black Eagle, een oud opperhoofd van de Sioux-indianen in de Amerikaanse staat Zuid-Dakota, bracht de Zwitserse natuurgenezer A. Vogel op een lucratief idee: het geheim van Echinacea purpurea....

Broer Scholtens

Inmiddels gebruiken miljoenen mensen over de hele wereld, Vogel's Echinaforce, in bittere druppels en in tabletten waarin het extract van de plant is verwerkt. Het is een goudmijn. Over de werking ervan zegt de Duitse fabrikant in advertenties: 'Het helpt het lichaam bij het opbouwen en in stand houden van een goede weerstand, tegen binnendringende virussen en bacteriën, tegen griep en verkoudheid.'

Eind vorig jaar werden in het Amerikaanse The Archives of Family Medicine onderzoeksresultaten gepubliceerd waaruit bleek dat de werkzaamheid van de plant tegenviel.

Het artikel was gebaseerd op onderzoek van het Zentrum für Naturheilkundliche Forschung van de Ludwig-Maximillans-Universität in München, één van de gerenommeerde homeopathische onderzoeksinstituten in Duitsland, en daarmee in de wereld.

De onderzoekers keken bij militairen en fabrieksarbeiders naar de effectiviteit van een extract van de wortels van de zonnehoed. Honderd gebruikten twaalf weken achtereen een extract van de plant. Een controlegroep van eveneens honderd gebruikte die weken een nepdrankje.

In de placebo-groep werd zo'n veertig procent verkouden, na gemiddeld 65 dagen; in de Echinaceagroep kreeg dertig procent een luchtweginfectie, en dat was na gemiddeld 69 dagen. Een licht voordeel voor de Echinacea-groep dus, maar niet echt overtuigend, vinden de Duitse onderzoekers. De kans op een luchtweginfectie is mogelijk met tien à twintig procent te verlagen, stellen ze met een enigszins optimistische natte vinger.

En dat met een minder sterk product, aldus Vogel-importeur Biohorma in Elburg. Wat betekent dat wel niet voor ons sterkere Echinaforce? Biohorma ziet alleen maar voordelen in die toch tegenvallende Amerikaanse publicatie. Echinaforce wordt namelijk hoofdzakelijk gemaakt uit het bovengrondse deel van de plant, de stengels en de bloemblaadjes. Het extract dat de Duitsers hebben onderzocht, is van de wortel, een variant die op grote schaal in Duitsland en de VS wordt verkocht.

'Wetenschappers zijn het erover eens dat wortelextracten minder werkzaam zijn', laat Biohorma stellig weten. De Duitse onderzoekers zijn het daar mee eens, als het gaat om de behandeling van een verkoudheid. Maar niet wat betreft slikken-om-te-voorkomen; daarover zijn de verschillende onderzoeken niet eenduidig.

'Een verschil in effectiviteit tussen wortel- en bovengronds-extracten is alleen te bepalen in een vergelijkend onderzoek, en dat is niet uitgevoerd', laat één van de Duitse homeopaten weten.

Hij wordt op zijn wenken bediend. Importeur Biohorma wijst op een recent Zweeds onderzoek waaruit blijkt dat door inname van Echinaforce-tabletten mensen sneller van hun verkoudheidsklachten af zijn. Verkouden mensen die direct na de eerste symptomen het wortelextract slikten, hadden langer klachten.

Meer over