Weergaloze spiegel van Amerika

Het is een beetje zuur voorde fanatieke verzamelaars die dikwijls diep in de buidel hebben getast voor de eerste editie uit 1976 van William Eggleston's Guide....

Eggleston kwam, in een tijdperk dat kleurenfotografie als minderwaardig werd beschouwd, met zijn weergaloze spiegel van het toenmalige Amerika.

In de zuidelijke staten (Mississippi, Louisiana, Tennessee) legde hij het leven in de suburbs van steden en in en rond de gehuchten op het platteland vast in een ironische en absurdistische stijl. De kleurenbeelden hebben helemaal niets aan zeggingskracht ingeboet, ze zijn verrassend eigentijds.

De foto's hebben sterk verhalende kwaliteiten, ze lijken stuk voor stuk op filmstills vol suspense. Bevroren momenten waaraan voorafgaand of waarop volgend onheilspellende dingen gebeuren.

Daarbij steekt Eggleston veelvuldig de draak met de kleinburgerlijke kanten van de Amerikaanse samenleving, met het pseudo-avontuur in de nieuwbouwwijk en met de burgers die o-zo normaal lijken maar aan wie, zo suggereert Eggleston althans, toch altijd wel een steekje los zit.

Meer over