weerberichtdonderdag 29 augustus

Weerbericht van donderdag 29 augustus: koelere lucht maar overwegend droog

Beeld Joost van den Broek

Het weerbeeld in het westen van Europa wordt donderdag ­bepaald door een omvangrijk lagedrukgebied, waarvan de kern zich ten noordwesten van Schotland bevindt. Er staat een westelijke stroming die koelere lucht over de Britse Eilanden naar Nederland voert. Donderdagochtend trekken nog vrij veel wolken over het land, maar de meeste buien van de nacht zijn alweer het land uit. Er kan lokaal nog wel een bui overtrekken, vooral in het westen en noorden.

Vanuit het westen klaart het geleidelijk op. De middag wordt op de meeste plaatsen zonnig en droog, met 21 graden aan de kust tot 25 of 26 graden in het oosten en zuid­oosten van het land. Er waait een zwakke of matige westelijke wind, kracht 2 tot 4. In de nacht naar ­vrijdag staat er weinig wind en ­komen er brede opklaringen voor. De temperatuur daalt naar 14 graden aan de kust tot ­lokaal iets onder de 10 graden in het noordoosten. Er kan zich ook nevel vormen.

Vrijdag overdag schijnt de zon en blijft het overwegend droog. De middagtemperatuur ligt tussen 21 en 24 graden. Zaterdag schijnt de zon ook, maar er waait dan een zuidelijke wind, waarmee de zomerse warmte eventjes terugkeert. Het wordt 26 graden in het noordwesten tot 30 graden in Limburg.

Meer over