Weer Turkse agent doodgeschoten in grensgebied

Een politieagent is donderdag in de Turkse stad Diyarbakir doodgeschoten en een ander raakte zwaargewond. Dit meldt de website van de krant Hürriyet.

Redactie
Demonstranten in Diyarbakir verbranden autobanden om te protesteren tegen de bomaanslag in Suruc van afgelopen maandag. Beeld reuters
Demonstranten in Diyarbakir verbranden autobanden om te protesteren tegen de bomaanslag in Suruc van afgelopen maandag.Beeld reuters

De stad ligt bijna 700 kilometer ten zuidoosten van Ankara en circa 90 procent van de inwoners is Koerdisch. Woensdag zijn 120 kilometer zuidelijker, in Ceylanpilar aan de Syrische grens, twee politieagenten vermoord. Drie verdachten zijn donderdag in de streek aangehouden in verband met de dood van die agenten.

Woensdag werd op een website van de extremistische Koerdische strijdgroep PKK (Koerdische Arbeiderspartij) geclaimd dat deze groep achter de dood van de politiemannen in Ceylanpilar zat. Volgens de PKK hadden de twee agenten banden 'met IS-groeperingen'.

Gemaskerde demonstranten in Istanbul protesteren tegen de regering, die te weinig zou doen om de opmars van IS halt toe te roepen. Beeld afp
Gemaskerde demonstranten in Istanbul protesteren tegen de regering, die te weinig zou doen om de opmars van IS halt toe te roepen.Beeld afp

Bomaanslag in Suruç

De aanslag in Ceylanpilar zou zijn uitgevoerd als vergelding voor de bomaanslag op een bijeenkomst van Koerden in Suruç. Daarbij vielen maandag 32 doden en circa honderd gewonden.

De slachtoffers maakten onderdeel uit van de jongerenbeweging SGDF, die een bijeenkomst in Suruç had georganiseerd voorafgaande aan een beoogde zomerexpeditie naar Kobani. De jongeren wilden helpen met de wederopbouw van de Syrische grensstad, die na maandenlang gevechten tussen Koerdische troepen en terreurgroep IS zwaar verwoest is.

Volgens Turkse media is de dader van de aanslag een twintigjarige Turkse student, Seyh Abdurrahman Alagöz, die een half jaar geleden naar Syrië is gegaan en volgens zijn moeder recent terugkeerde.

Knuffelexpeditie eindigt in bloedblad

Wie zijn de jongeren die doelwit waren van de terreuraanslag in Suruç,? In een uitgelaten stemming wilden ze een weekje helpen in de verwoeste stad Kobani in Syrië. Al hadden ze nog geen toestemming van de regering-Erdogan. Lees hier meer (+).

Meer over