Weer rumoerige bestuurswissel bij bodemonderzoeker Fugro

Bij bodemonderzoeker Fugro is commissaris Hans Cremers opgestapt, zo maakte het bedrijf maandag bekend. Het is de tweede rumoerige bestuurswissel, na het vertrek van topman Arnold Steenbakker drie maanden geleden.

AMSTERDAM - Beleggers reageerden geschrokken. De koers van het aandeel Fugro daalde met 7,8 procent tot 38,81 euro, het laagste punt in vijftien maanden.

Er lijkt dan ook iets goed mis bij de voormalige beurslieveling. Aanleiding voor het vertrek, schrijft Fugro in een verklaring, is 'de snelheid waarmee veranderingen binnen de financiële organisatie worden uitgevoerd als ook dat besluiten van de raad van commissarissen dienaangaande niet adequaat worden doorgevoerd'.

Dat is meer dan het obligate 'verschil van inzicht' of de 'persoonlijke redenen' waarmee een vertrekkend bestuurder gewoonlijk wordt uitgeluid.

Cremers is niet de eerste de beste commissaris. Hij vervult die functie onder meer bij SBM Offshore, Vopak, Schiphol, Unibail-Rodamco en de Nederlandse Spoorwegen. Cremers werd in december door het blad Management Scope tot machtigste commissaris van Nederland gekroond.

'Wij vinden het ook geen gelukkig bericht', zegt Wouter Mulders, bestuurssecretaris van Fugro. Hij bezweert dat het vertrek niets te maken heeft met de financiële resultaten.

Waar het dan wel over gaat? 'Over het tempo van wenselijke veranderingen in de financiële organisatie.'

Cremers wilde snel actie omdat Fugro in september een joint venture is aangegaan met het Franse CGG Veritas om op een nieuwe manier (met sensoren op de zeebodem) naar olie en gas te zoeken. Zo'n onderneming met gedeelde investeringen en gedeelde opbrengsten is nieuw voor Fugro.

De raad van bestuur wil echter met zo'n financiële verbouwing wachten tot de strategische review is afgerond, waartoe het bedrijf besloot na de overeenkomst met CGG Veritas. Onderdeel van die deal was ook de verkoop (aan de Fransen) van Fugro's seismische onderzoekstak voor 1,2 miljard euro. 'Dat is cash geld waar we wat mee willen', zegt Mulders. 'Dan is het voorbarig om de organisatie nu al aan te passen.'

Welke 'besluiten van de raad van commissarissen niet adequaat worden doorgevoerd' kan hij niet zeggen. Cremers zelf was niet voor commentaar bereikbaar.

undefined

Meer over