NieuwsImpeachment Trump

(Weer) Procedure voor impeachment Trump gestart

De impeachmentprocedure tegen Donald Trump is maandag in gang gezet: de Democraten hebben in het Huis van Afgevaardigden een resolutie ingediend om deze procedure te starten, omdat Trump vorige week zou hebben opgeroepen tot een opstand tegen de overheid.

Demonstranten houden een banner vast waarmee ze oproepen tot het afzetten van President Donald Trump. Beeld AFP
Demonstranten houden een banner vast waarmee ze oproepen tot het afzetten van President Donald Trump.Beeld AFP

Hiermee zou Trump de eerste president worden tegen wie binnen één ambtstermijn twee afzettingsprocedures zijn begonnen. Volgens parlementsvoorzitter Nancy Pelosi kan er woensdag al gestemd worden over het opstarten van de procedure.

De aanklacht reikt verder dan alleen het ophitsen van demonstranten, wat vorige week woensdag leidde tot de bestorming van het Capitool. Het document verwijst ook nadrukkelijk naar het onder druk zetten van de gouverneur van Georgia om de verkiezingsuitslag in de staat te annuleren.

Onbekwaam

De Democraten probeerden maandag ook via een spoedresolutie aan Mike Pence te vragen om een beroep te doen op het 25ste amendement van de Amerikaanse grondwet. Hiermee kunnen Pence en de overige kabinetsleden Trump snel uit zijn functie zetten, als zij oordelen dat de president niet bekwaam is om zijn taken uit te voeren. Het verzoek om een snelle behandeling werd door de Republikeinen echter geblokkeerd, en de stemming staat nu op de agenda voor dinsdag. Zelfs als de resolutie dan wel wordt goedgekeurd, is het onwaarschijnlijk dat Pence vervolgens daadwerkelijk gebruikmaakt van het 25ste amendement.

Ingewikkeld en tijdrovend

De afzettingsprocedure (impeachment) die nu is gestart, is een ingewikkelde, tijdrovende procedure. Eerst moet er een meerderheid worden gevonden in het Huis van Afgevaardigden. Dat krijgen de Democraten waarschijnlijk wel rond, maar daarna moet twee derde van de Senaat er ook nog mee instemmen. Dat betekent dat de Democraten gesteund moeten worden door ten minste zeventien Republikeinen - en die kans is klein.

Als het aan de top van de Democratische Partij ligt, is de stemming in de Senaat pas over honderd dagen. Trump is dan allang geen president meer, dus hem afzetten kan dan ook niet meer. Er blijft tegen die tijd wel ruimte over om te voorkomen dat Trump ooit nog president mag worden. Voor die stemming is weliswaar eerst een veroordeling van Trumps gedrag door de Senaat of een rechter nodig, maar daarna is slechts een ‘simpele’ meerderheid nodig van 51 senatoren. En die hebben de Democraten sinds vorige week.

In een eerdere versie van dit artikel werd de indruk gewekt dat de Senaat met een ‘simpele meerderheid’ van 51 zetels zou kunnen voorkomen dat Trump weer president kan worden. In werkelijkheid moet Trump eerst door een rechter of door tweederde meerderheid in de Senaat veroordeeld of afgezet worden. Daarna is slechts nog een simpele Senaatsmeerderheid nodig om Trump de mogelijkheid te ontnemen om nogmaals president te worden.

Lees meer over de impeachmentprocedure en de bestorming van het Capitool:

Impeachment: Nancy Pelosi, de Democratische voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, wil haast maken met het afzetten van Trump, schreef ze zondag in een brief naar haar collega’s.

Bestormers: Vrouw die werd doodgedrukt in het Capitool ‘wilde de waarheid openbaren’. Steeds meer andere bestormers van het Capitool worden gearresteerd. De bekendste is de QAnon-sjamaan.

Reconstructie: Trump-supporters overrompelden op 6 januari de beveiliging bij het Capitool en drongen door tot het hart van de Amerikaanse democratie. Wat gebeurde er allemaal in de chaos?

Podcast: Vanuit de ‘Oval Office’ van De Volkskrant praat Gijs Groenteman met correspondent Michael Persson, hoofdredacteur Pieter Klok en verslaggever Natalie Righton na over de krankzinnige gebeurtenissen in en rond het Capitool. Kunnen we nog meer geweld verwachten? En wat gaat Donald Trump doen na de inauguratie?

Analyse: Videoboodschap Trump is wanhopige poging om afzetting en celstraf te voorkomen.

Meer over