Weer onrustige nacht in Belfast na Oranjemars

Ook de nacht van zaterdag op zondag, de tweede nacht waarin pro-Britse demonstranten in het Noord-Ierse Belfast de straat op gaan om The Twelfth te vieren, verloopt onrustig. Demonstranten gooien brandbommen, vuurwerk, stenen en flessen naar de politie.

Redactie
Politie in Belfast wordt zaterdag bestookt met een molotovcocktail. Beeld AP
Politie in Belfast wordt zaterdag bestookt met een molotovcocktail.Beeld AP

Een agent vatte door een brandbom vlam, maar het vuur kon door collega's snel worden gedoofd.

In de nacht van vrijdag op zaterdag raakten 32 politieagenten gewond, meer dan twintig mensen werden gearresteerd. Een politiefunctionaris noemde het geweld 'schokkend en schandelijk'. The Twelfth wordt door veel katholieken, die voor eenwording van Ierland zijn, gezien als een provocatie.

The Twelfth, de herdenking van 12 juli, is het jaarlijkse hoogtepunt in het zogenaamde 'marsseizoen'. De mars mondt vrijwel elk jaar uit in rellen. De dag herinnert aan de slag bij de Ierse rivier de Boyne in juli 1690 die werd gewonnen door een telg uit het huis van Oranje. De protestantse koning van Engeland, William of Orange (stadhouder Willem III- 1650-1702), versloeg daar zijn schoonvader, de verdreven rooms-katholieke koning James II (1633-1701). De protestanten kregen daarna ook in Ierland eeuwenlang de overhand.

null Beeld ap
Beeld ap
null Beeld ap
Beeld ap
null Beeld reuters
Beeld reuters
Meer over