Nieuws

Weer mogelijk explosief gevonden bij Poolse supermarkt Beverwijk, verdachte aangehouden

Bij de Poolse supermarkt in winkelcentrum Beverhof in Beverwijk is in de nacht van zondag op maandag opnieuw een mogelijk explosief aangetroffen, meldt de politie. Er is een verdachte aangehouden. De supermarkt was vorig jaar ook al twee keer doelwit van een explosie.

Medewerkers van de technische recherche doen onderzoek bij winkelcentrum Beverhof in Beverwijk na een explosie vorig jaar december. Daarbij werd de achtergevel van een Poolse supermarkt zwaar beschadigd. Beeld ANP
Medewerkers van de technische recherche doen onderzoek bij winkelcentrum Beverhof in Beverwijk na een explosie vorig jaar december. Daarbij werd de achtergevel van een Poolse supermarkt zwaar beschadigd.Beeld ANP

Rond 01.00 uur kreeg de politie een melding over een verdachte situatie bij de supermarkt. Volgens een woordvoerder werden spullen aangetroffen die mogelijk duiden op een explosief.

Even later is in de omgeving van de supermarkt een verdachte aangehouden. De politie doet onderzoek naar het mogelijke explosief en naar de betrokkenheid van de verdachte.

Meerdere incidenten

De afgelopen tijd vonden er vaker incidenten plaats rond Poolse supermarkten. In december 2020 en januari 2021 werden buurten rondom Poolse supermarkten in Aalsmeer, Heeswijk-Dinther, Tilburg en twee keer dezelfde supermarkt in Beverwijk opgeschrikt door zware explosies. Ook waren er beschietingen in Rotterdam. In het Limburgse Panningen werd de afgelopen weken nog twee keer geprobeerd brand te stichten. In verband met de aanslagen heeft de politie in mei vier aanhoudingen verricht.

De supermarkten in Tilburg, Aalsmeer en Beverwijk waren allemaal van dezelfde eigenaar, de 25-jarige Mohamed Mahmoud. De ondernemer van Iraaks-Koerdische afkomst vermoedde dat een concurrent achter de aanslagen zat. Ook de supermarkt in Heeswijk-Dinther is in handen van een Iraaks-Koerdische ondernemer.

De vier mannen die in mei werden aangehouden komen allemaal uit Amsterdam en zijn tussen de 20 en de 26 jaar oud. Een verdachte (20 jaar) werd in Frankrijk aangehouden, voor hem was een Europees aanhoudingsbevel afgegeven. Hij is door de Franse politie overgedragen aan Nederland.

In januari werd een 19-jarige Rotterdammer aangehouden voor een explosie bij de supermarkt in Beverwijk. Hij is nog altijd verdacht maar zit niet meer vast.

Meer over