Weer miljardenwinsten voor Amerikaanse banken

De grote Amerikaanse banken hebben afgelopen jaar opnieuw miljarden dollars meer winst gemaakt. Goldman Sachs, Citigroup en Bank of America presenteerden woensdag en donderdag jaarwinsten van respectievelijk 8 miljard dollar (5,9 miljard euro), 13,9 miljard en 11 miljard dollar.

VAN ONZE VERSLAGGEVER JEROEN TROMMELEN

AMSTERDAM - Voor Citigroup was de winststijging over het hele jaar 80 procent. Met een half miljard dollar extra steeg het jaarresultaat van Goldman Sachs met 6 procent. Gunstige resultaten werden al eerder gemeld door de banken JP Morgan en Wells Fargo.

De winsten van de banken zitten al enkele jaren in de lift. In de jaarcijfers zijn reeds de miljarden verwerkt die de banken als boete moeten betalen voor het veroorzaken van de financiële crisis.

Niettemin reageerden beleggers donderdag terughoudend op de goede resultaten. Die lijken voor een belangrijk deel te danken aan bezuinigingen, inkrimping van personeel en lagere reserveringen.

Minder reserveren is een omstreden, maar volgens de banken verantwoorde maatregel omdat het weer wat beter gaat met de economie. Het bedrag dat ze als zekerheid achterhouden in hun 'loan loss reserve', is hierdoor het afgelopen jaar sterk verminderd.

Bank of America bijvoorbeeld zette vorig jaar 4,6 miljard dollar minder in het reservefonds dan in 2012. Dat was ruim 40 procent van de jaarwinst. Boekhoudkundig gaan de reserveringen direct ten koste van de winst.

De banken doen het ook beter door het voortgezette herstel van de beurs. Goldman Sachs boekte 22 procent (ruim 6 miljard dollar) meer inkomsten aan de advisering en begeleiding van bedrijven bij beursgangen, fusies en overnamen. Het beheerde vermogen bij de bank bereikte een recordniveau van 1,04 biljoen dollar; een stijging van 8 procent op jaarbasis.

Niettemin daalden de aandelen Goldman Sachs donderdag licht in waarde. Dit was een reactie op het relatief mindere vierde kwartaal, waarin eenvijfde minder winst werd gemaakt dan het jaar ervoor. De kwartaalwinst was 2,3 miljard dollar.

Topman Lloyd Blankfein van Goldman Sachs noemt de resultaten 'solide' en stelt dat de bank door aanhoudende bezuinigen snel van toekomstig economisch herstel zal profiteren.

Ook het resultaat van 13,9 miljard van Citibank, grotendeels dankzij kostenbesparingen, was lager dan analisten hadden gehoopt.

Herstel van de aandelenmarkten was de belangrijkste reden voor de winstgroei van financieel dienstverlener BlackRock. De nettowinst van 2,9 miljard dollar was bijna eenvijfde hoger dan in 2012. De grootste vermogensbeheerder ter wereld zag zijn beheerde vermogen groeien met 14 procent tot ruim 4,3 biljoen dollar. Blackrock profiteert van hogere beursprovisies.

miljard dollar was de winst van Citigroup in 2013, een stijging van 80 procent ten opzichte van het jaar daarvoor.

undefined

Meer over