Update

Weer menselijke resten overgebracht naar Nederland

Voor het eerst in ongeveer 1,5 week zijn er weer menselijke resten, geborgen na de vliegramp in Oekraïne, naar Nederland overgebracht. Een militair vliegtuig met één doodskist landde rond 15.45 uur op het vliegveld van Eindhoven. Na een minuut stilte vertrok een rouwwagen naar de Korporaal van Oudheusdenkazerne in Hilversum. Iets voor 18.00 uur arriveerde de rouwauto in Hilversum.

Redactie
Een eerdere aankomst van stoffelijke resten van slachtoffers op de vliegbasis in Eindhoven. Beeld anp
Een eerdere aankomst van stoffelijke resten van slachtoffers op de vliegbasis in Eindhoven.Beeld anp

In de kazerne werken experts om de identiteit van alle gevonden stoffelijke overschotten vast te stellen. Twee lichamen zijn tot nu toe geïdentificeerd, meldde het ministerie van Veiligheid en Justitie afgelopen vrijdag.

Het is niet duidelijk hoeveel menselijke resten maandag naar Nederland zijn gebracht. Dat er één doodskist is vervoerd, wil niet automatisch zeggen dat er één lichaam in zit. Eind vorige maand werden in totaal 227 doodskisten overgevlogen. Ook die gingen vanuit Charkov via Eindhoven naar Hilversum, met hetzelfde ceremonieel. Toen stonden vele duizenden mensen langs de kant van de snelweg.

Het is nog niet bekend wanneer de volgende vlucht naar Eindhoven gaat. Bij de ramp zijn alle 298 inzittenden van de Boeing 777 van Malaysia Airlines om het leven gekomen. Onder de doden zijn 196 Nederlanders.

In het rampgebied in Oost-Oekraïne zijn meer dan 100 forensische experts uit Nederland, Australië en Maleisië. Zij hebben maandag weer naar menselijke resten en bezittingen van de inzittenden gezocht. Het is nog niet bekend wat dat heeft opgeleverd.

De zoekactie ging maandagochtend moeizaam van start. Door beschietingen bleek het niet veilig genoeg op de rampplek om te zoeken. Daarom wachtten de mensen een tijdje na hun aankomst op de rampplek, op advies van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE). Later kregen ze alsnog toestemming om aan het werk te gaan.

Meer over