Weer meer Nederlanders vast in buitenland

Het aantal Nederlanders dat in het buitenland in de gevangenis zit, is opnieuw gestegen. Ging het in februari dit jaar nog om 2362 landgenoten, inmiddels staat de teller op 2535....

Dat blijkt uit de meest recente gegevens van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Het getal is overigens wel iets lager dan vorige maand.

De stijging is jaren geleden al ingezet. In 1988 zaten er maar 579 Nederlanders in het buitenland vast. Het merendeel zit voor drugsgerelateerde delicten. De Nederlanders zitten in ruim tachtig landen vast, vooral in de EU. Koploper is Duitsland met 458 Nederlandse gedetineerden.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken waarschuwt sinds mei dit jaar onder het motto ‘Drugs - goedkoopste ticket naar de hel’ voor drugssmokkel. Het departement is nog bezig met het overnemen van aanbevelingen van de Algemene Rekenkamer.

Die waarschuwde in februari van dit jaar dat de gift van 30 euro die Nederlandse gedetineerden in het buitenland maandelijks krijgen, in sommige landen een fortuin is. Nederlanders worden daardoor rond ‘betaaldag’ afgeperst door medegevangenen en zelfs cipiers. De Rekenkamer adviseerde de gift te indexeren: 30 euro is aan de krappe kant binnen rijke landen als Australië en de VS, maar te veel voor gevangenen in Thailand of Venezuela.

Meer over