'Weer gevoel in penis ondanks dwarslaesie'

Mannen met een lage dwarslaesie kunnen dankzij een nieuwe, kleine operatie weer gevoel in hun penis krijgen. Dat heeft de bedenker van de ingreep, plastisch chirurg Max Overgoor van de Isala klinieken in Zwolle, dinsdag gemeld.

Een patiënt krijgt bij de huisarts uitleg over het ruggenmerg. Bij mannen met een open rug of een lage ruggenmergbeschadiging, zoals een dwarslaesie, zijn zenuwen in het onderlichaam uitgevallen Beeld Archieffoto ANP
Een patiënt krijgt bij de huisarts uitleg over het ruggenmerg. Bij mannen met een open rug of een lage ruggenmergbeschadiging, zoals een dwarslaesie, zijn zenuwen in het onderlichaam uitgevallenBeeld Archieffoto ANP

Bij mannen met een open rug of een lage ruggenmergbeschadiging, zoals een dwarslaesie, zijn zenuwen in het onderlichaam uitgevallen. Gevoelsprikkels komen daardoor niet meer in de hersenen terecht. De mannen kunnen vaak wel vrijen maar voelen daar niets van, omdat de peniszenuw is onderbroken. Als ze nog wel gevoel hebben in de lies, blijkt het mogelijk om de niet werkende peniszenuw te verbinden aan de lieszenuw. Daardoor kan het gevoel in de penis weer terugkomen.

Overgoor heeft de volgens hem relatief kleine ingreep bij 30 patiënten uitgevoerd. De meesten (80 procent) kregen na verloop van tijd weer gevoel terug, bij ongeveer de helft van hen ging het ook om seksuele gevoelens, zei de plastisch chirurg in een toelichting. Volgens hem kunnen duizenden mannen in Nederland baat hebben bij de 'neurologische bypass', waardoor het ook makkelijker is een erectie vol te houden en een orgasme sterker te ervaren.

De nieuwe techniek is alleen geschikt voor mannen met een beschadiging op of onder de zogeheten eerste lumbale wervel. Als het niveau hoger ligt, doet ook de lieszenuw het niet meer en heeft de ingreep geen nut, aldus Overgoor.

Meer over