Weer dopingverdachte bij Rabo

VAN ONZE VERSLAGGEVER MARK MISÉRUS

AMSTERDAM - Opnieuw is een renner van de Rabobank-ploeg in opspraak geraakt. De internationale wielrenunie UCI heeft donderdag een onderzoek aangekondigd naar Carlos Barredo. De Spanjaard heeft niet kunnen uitleggen waarom bij hem sprake was van schommelende bloedwaarden. Zoiets duidt mogelijk op dopinggebruik.

Rabobank heeft zich de afgelopen week al moeten verdedigen tegen dopingbeschuldigingen. Oud-renner Levi Leipheimer heeft in het onderzoek naar Lance Armstrong onder ede verklaard dat hij bij Rabobank tussen 2002 en 2004 epo nam en daarbij werd geholpen door de ploegarts. Desondanks ziet Rabobank geen reden tot een onderzoek.

Barredo werd gisteren geschorst door zijn ploeg. Het betekent zo goed als zeker het einde voor hem bij Rabobank. Zijn contract loopt eind dit jaar af. Hij was al op non-actief gezet, omdat hij zich bij de wielerunie moest verantwoorden voor waarden in zijn bloedpaspoort in de periode 2007 tot 2011. Daarin worden de resultaten van dopingcontroles per renner bijgehouden, zodat mogelijk verdachte schommelingen kunnen worden opgemerkt.

De Spanjaard kwam in 2011 over van het Belgische Quickstep. In mei vorig jaar raakte hij in opspraak. Barredo voerde een lijst aan van renners die in de aanloop naar de Tour de France van 2010 extra in de gaten waren gehouden door de UCI. Dat klassement had intern moeten blijven, maar lekte uit via de Franse sportkrant L'Equipe.

De Rus Denis Mentsjov scoorde destijds een 9 op de lijst. Daarmee behoorde de toenmalige Raborenner tot de op een na verdachtste categorie renners volgens de UCI. Mentsjov eindigde in de Tour van 2010 als derde. Omdat de voor doping gestrafte winnaar Alberto Contador wegviel, schoof Mentsjov later op naar de tweede plaats.

Volgens de Gazzetta dello Sport behoorde de Rus jarenlang tot de klantenkring van de arts Michele Ferrari. Die leidde blijkens een politiedossier waaruit de krant donderdag citeerde, tussen 2008 en 2011 een omvangrijk netwerk waarin doping, belastingontduiking en witwassen centraal stonden.

Ferrari is ook een van de sleutelfiguren in het dopingonderzoek naar Lance Armstrong. Doping was een lucratieve bezigheid voor de Italiaan, schrijft de Gazzetta. Tussen 2008 en 2011 zou Ferrari 30 miljoen euro voor zijn diensten hebben ontvangen.

Rabobank heeft altijd beweerd na 2007 maatregelen te hebben genomen om doping uit de ploeg te bannen. Een woordvoerder van de bank zei vorige week: 'We spreken over een ploeg voor 2007 en een ploeg erna. Wat zich voor 2007 afspeelde, is een ander verhaal.' Het huidige management van Rabobank zegt niet te hebben geweten dat Mentsjov met Ferrari samenwerkte.

Pagina's 34 en 35: Ferrari, de arts van 30 miljoen

undefined

Meer over