Update

Weer doden bij demonstraties in Syrië

Veiligheidstroepen hebben de afgelopen weken hard opgetreden in Syrië. Maar het mag niet baten, want in verschillende steden wordt vandaag opnieuw massaal gedemonstreerd tegen het bewind van president Bashar al-Assad. Er zouden al tien doden zijn gevallen.

President Assad. Beeld reuters
President Assad.Beeld reuters

Volgens de mensenrechtenadvocaat Razan Zeitouna vielen in de noordwestelijke stad Maaret al-Numan drie doden toen veiligheidstroepen het vuur openden op de menigte. Ze voegde eraan toe dat elders in Syrië bij het onderdrukken van protesten nog eens zeven burgers zouden zijn omgekomen. Onder meer in Homs schoten troepen met scherp op de betogers.

In de kuststad Banias marcheren duizenden mensen door de stad ondanks de aanwezigheid van een groot aantal agenten en militairen, meldt het Syrische Observatorium voor Mensenrechten. In Banias is de grootste demonstratie bezig sinds de opstand negen weken geleden in Syrië begon.

Volgens getuigen zijn in de oostelijke stad Qamishli duizenden Koerden de straat opgegaan om democratie te eisen. En ook in de zuidelijke buitenwijk Hajar al-Aswad van Damascus zijn veel mensen aan het betogen en wordt om het 'omverwerpen van het regime' geroepen.

Er wordt al weken gedemonstreerd tegen Assad. Daarbij zijn al minstens 850 doden gevallen. Het regime verklaarde eerder deze week nog dat de crisis was 'overwonnen'. Berichtgeving is afhankelijk van getuigen en activisten. Syrië laat geen buitenlandse journalisten meer toe tot het land.

Meer over