Weer dode door bosbrand in Spanje

Een 74-jarige Spanjaard is bij bluswerkzaamheden in de buurt van zijn huis in de regio Galicië om het leven gekomen. Hij is het derde slachtoffer van de bosbranden in Spanje in enkele dagen tijd...

Het verkoolde stoffelijk overschot van de man werd zondagavond laat gevonden in de omgeving van Campo Lameiro in Galicië in het noordwesten van Spanje. Vrijdag kwamen in de regio twee vrouwen om het leven toen zij met hun auto waren ingesloten door een vlammenzee in de buurt van Pontevedra.

In Galicië woedden maandag aan het eind van de middag nog ongeveer tachtig branden, waarvan de meeste zijn aangestoken, aldus de Galicische bestuurder voor landbouw, Alfredo Suárez Canal. Over de motieven liet hij zich niet uit. De afgelopen jaren werden in Spanje veel bospercelen in brand gestoken om de grond te kunnen gebruiken voor andere doeleinden. Daarbij ging het onder meer om bouwprojecten.

De Spaanse radiozender Cadena Ser meldde op gezag van bestuurders in Galicië dat een speciale eenheid van de Guardia Civil (militaire politie) in de regio onderzoek naar de brandstichtingen gaat doen. Brandstichters kunnen tot twintig jaar celstraf krijgen.

De milieudienst van Galicië liet weten dat ongeveer veertig vliegtuigen en helikopters voor de bluswerkzaamheden zijn ingezet. Ook het leger verleent assistentie. Tientallen dorpen en steden als Pontevredra en Santiago de Compostela worden door het vuur bedreigd.

Ook in de noordoostelijke regio Catalonië heeft de brandweer handenvol werk aan het blussen van bosbranden. In de provincie Gerona is de afgelopen dagen zeker 1500 hectare bos en landbouwgrond verbrand. Franse brandweerlieden helpen hun Spaanse collega's bij de bluswerkzaamheden.

In buurland Portugal waren maandag ongeveer zevenhonderd brandweerlieden actief om in totaal negen branden te blussen. Het Portugese persbureau Lusa meldde dat de brandweer vooral werk had met het bestrijden van een brand bij de stad Valongo in de buurt van Porto.

Meer over