Weer afhaker in solozeilrace Vendée Globe

Van de dertig zeilers die op 9 november zijn gestart in de Vendée Globe, een non stop-race rond de wereld voor solozeilers, zijn er nu nog maar elf over.

De Fransman Michel Desjoyeaux finishte zondag als eerste bij de Franse kustplaats Les Sables d’Olonne. De andere tien deelnemers zijn nog onderweg. De nieuwe nummer twee in de race, de jonge Franse debutant Armel Le Cléac’h, wordt vrijdag bij de eindstreep verwacht. Hekkensluiter Norbert Sedlacek uit Oostenrijk moet Kaap Hoorn nog ronden.

Ballasttanks
Jourdain verloor afgelopen donderdag (een deel van) zijn kiel, waardoor zijn racejacht het risico liep om te slaan. Hij heeft dat weten te voorkomen door zijn ballasttanks met water te vullen en met weinig zeil op te varen.

De Fransman is uitgeweken naar de Azoren, waar hij maandagavond hoopt te arriveren. Maandagochtend had hij al besloten niet verder te racen. Daarbij speelt mee dat er een storm op de route naar de finish is voorspeld.

‘Ik heb geluk dat ik zover ben gekomen zonder te kapseizen, zeker gezien de storm van gisteren, dus ik ga nu niet het lot tarten’, zei Jourdain. ‘Het is een bittere pil om te slikken, maar het zou nog erger zijn als ik, 24 uur nadat ik een haven heb gepasseerd, zou kapseizen en de boot zou moeten verlaten. Ik wil niet dat andere mensen hun leven moeten riskeren om mij te redden.’

Walvis
Jourdain had op 8 januari met zijn boot iets in het water geraakt, vermoedelijk een walvis. De klap was zo hard dat hij daarbij schade opliep aan zijn maststeun. Het kostte hem enkele dagen die te repareren. Aan zijn kiel had hij alleen wat verfschade gezien.

Jourdain heeft drie keer aan de Vendée deelgenomen. Tijdens de vorige race (2004/2005) viel hij ook al uit door materiële schade. Alleen in 2001 wist hij de Vendée uit te zeilen. Toen werd hij derde.

Roland Jourdain (AFP) Beeld
Roland Jourdain (AFP)
Meer over