Weelderige vorm

BEREND JAN BOCKTING

Twee jaar geleden verscheen Mr. Nobody, pas de derde (magnifieke) film van de Waalse regisseur Jaco Van Dormael, die in 1991 debuteerde met Toto le Héros. Van Dormael neemt de tijd voor zijn gedetailleerde en zorgvuldig gestileerde films, zo ook in Le Huitième Jour ('de achtste dag'), waar hij sentimentaliteit met geslepenheid combineert in een verhaal over de vriendschap tussen een zakenman (Daniel Auteuil) en een aan syndroom van Down lijdende jongen (Pascal Duquenne). De weelderige vormgeving doet soms denken aan het werk van Jean-Pierre Jeunet, en leidt perfect de aandacht af van het onevenwichtige verhaal. Tijdens het filmfestival van Cannes in 1996 deelden Duquenne en Auteuil de prijs voor beste acteur.

Le Huitième Jour (Jaco Van Dormael, 1995)

Canvas, 21.55-23.50 uur.

Once Upon a Time in America

(Sergio Leone, 1984) Dat Robert De Niro zich vaak op extreme wijze op zijn rollen voorbereidt, is bekend. Hij leerde saxofoon spelen voor NewYork, New York, kwam kilo's aan voor Raging Bull, en bracht tijd door met premiejagers voor Midnight Run. Toen hij de rol van de joodse gangster David 'Noodles' Aaronson in Sergio Leone's zwanenwang Once Upon a Time in America kreeg, wilde De Niro zich grondig prepareren. Hij probeerde dan ook in contact te komen met de hoogbejaarde misdaadlegende Meyer Lansky, die als inspiratie voor de scnearioschrijvers had gediend. Maar Lansky weigerde De Niro te ontvangen, en de acteur moest het personage zelf vorm geven. Hij is er in dit machtige misdaadepos niet minder indrukwekkend om.

RTL 7, 20.00-0.30 uur.

The Science of Sleep

(Michel Gondry, 2006) Als jongetje, opgroeiend in Versailles, wilde Michel Gondry schilder of uitvinder worden. Uiteindelijk werd hij een beetje van beide: Gondry ging filmpjes maken. Zijn baanbrekende videoclips voor Björk en Massive Attack en reclames voor Coca Cola en Levi's trokken niet onopgemerkt aan Hollywood voorbij, en Gondry is nu al ruim tien jaar een van de inventievere speelfilmregisseurs. Momenteel leren bezoekers van het filmfestival in Rotterdam via de Home Movie Factory hoe ze in Gondry's geest binnen drie uur houtjetouwtjefilms kunnen maken. En vanavond vertoont de BBC met La science des rêves (The Science of Sleep) zijn ontroerende ode aan de droom. De innemende Gael García Bernal speelt een Mexicaanse jongeman in Parijs, die graag mag wegduiken in een bizarre schijnwereld, door Gondry in beeld gebracht als een bedorven suikertaart. De dromerige ADHD'er wordt verliefd op zijn buurvrouw, waarna droom en daad elkaar steeds dichter naderen.

BBC 2, 0.30-2.10 uur.

De verstandelijk gehandicapte acteur

Pascal Duquenne

, vaste kracht in de films van Jaco Van Dormael, zorgt voor een aaneenschakeling van mooie uitspraken in Le Huitième Jour.

undefined

Meer over