Weekendje jazztastic

De line-up van NSJ 2012 is bekend en die is vertrouwd veelzijdig.

Bijna ongemerkt zijn afgelopen jaar twee podia weggevallen van het North Sea Jazz Festival, maar eigenlijk morde niemand erom. Terecht. De overvloed aan muziek is gigantisch. Als je op elk moment van de dag nog steeds kunt kiezen uit minimaal vijf acts met een uitloop naar tien, dan is het verlangen naar meer vooral een teken van gulzigheid. Want ook in de editie 2012, die van vrijdag 6 tot en met zondag 8 juli wordt gehouden in Ahoy, Rotterdam, is het aanbod rijk, kwalitatief hoogstaand en vertrouwd veelzijdig.

Na een pauzejaar heeft het festival weer een artist in residence: de Amerikaanse tenorsaxofonist Joshua Redman. Afgelopen twintig edities was hij al bijna onafgebroken te zien op het grootste indoor jazzfestival ter wereld. Dit jaar mag de Amerikaan maar liefst vier maal optreden. De nu-bopmuzikant treedt op met het Metropole Orkest, The Bad Plus en zijn bands James Farm en Axis Quartet. De laatste formatie debuteert in Nederland.

Uiteraard zijn er grote namen geprogrammeerd, die ongeveer 70 duizend bezoekers moeten trekken. Op vrijdag zijn dat onder meer John Hiatt, Van Morrison, Caro Emerald, Melody Gardot en Chic. Zaterdag zullen James Morrison, George Benson en Rufus Wainwright een hoop publiek trekken en zondag staan Tony Bennett, Joe Bonamassa, D'Angelo, The Kyteman Orchestra en Amos Lee in de grote zalen Amazon, Nile en Maas.

Lenny Kravitz zal net als Prince vorig jaar een nachtconcert geven op vrijdag.

Dikke jazztrekkers: pianist Brad Mehldau, gitarist John Scofield, saxofonist Joe Lovano, pianist McCoy Tyner, saxofonist Wayne Shorter, gitarist Mike Stern, voclist Kurt Elling en gitarist Pat Metheny.

Dan heb je nog de wereldjazz (Fatoumata Diawara, Seun Kuti of Surinam Music Ensemble) en een podium gewijd aan new urban jazz: jazz met een goede portie hiphop, r&b en soul, met namen als pianist en producer Robert Glasper, zanger Gregory Porter en drummer Dafnis Prieto.

De organisatie besteedt ook dit jaar weer aandacht aan elektronische muziek (onder andere Dimlite) en vrije improvisatie (ode aan Clean Feed Records, met onder meer Nate Wooley en Tom Rainey).

Ook veel goede Nederlandse jazz van bijvoorbeeld Yuri Honing Wired Paradise, Wolfert Brederode Quartet, Estafest en talentformaties als Bruut! en Tin Men & The Telephone.

De MCN Compositieopdracht is voor gitarist Bram Stadhouders.

De Paul Acket Award zal worden uitgereikt aan pianist Craig Taborn.

Ook is onlangs bekendgemaakt dat North Sea Jazz een eigen club krijgt, op het Amsterdamse Westergasterrein, die hopelijk net zo opwindend wordt geprogrammeerd als het festival.

undefined

Meer over