WEEKBLADEN

Het Nederlandse landschap en de culturele verschillen krijgen deze week aandacht in de bladen. Plus de terreur van gewone mensen....

DE GROENE

Mustapha is chagrijnig. 'Marokko is weg.' Ja, dat is jammer. 'Spanje weg.' Ja, dat is ook jammer. 'Nigeria weg.' Ook vervelend, ja. 'Kameroen weg.' Arme jongen. Voor wie ben je nu?

'Ik denk dat ik dan toch maar voor Nederland ben', aarzelt Mustapha.

Nederland is wel het laatste land dat Mustapha aan wil moedigen. Hij woont er al zo'n zes jaar en hij vindt het een rotland. Het dialoogje met hem in de Groene is hilarisch. En eigenlijk veelzeggender dan de reportage elders in het blad over witte illegalen die zich boos maken over de Koppelingswet. Hun woede begrijp je, de onvrede van Mustapha voel je.

Is het echt zo erg, Mous?

'Ja. Maar er is éé ding erger, gelukkig.'

Wat dan?

'Noorwegen. Daar woont mijn neef. Dat is nog erger dan Nederland.'

De meest opmerkelijke bijdrage staat deze week ook in de Groene: het dagboek van André Haakmat, die na zestien jaar ballingschap weer voet op Surinaamse bodem zet. Lang koesterde hij enkel gevoelens van wraak voor Bouterse, de man die zijn vrienden vermoordde. Maar als Haakmat Bouterse eindelijk weer ontmoet, is het of hij de messias heeft gezien. Met alle uitroeptekens van dien.

Hij is de man die alles volledig onder controle heeft en die vanuit een groot besef van verantwoordelijkheid spreekt over de toestand in Suriname. (...) Aan het eind van mijn gesprek word ik nog meer gesterkt in mijn opvatting dat het 'tijdperk Bouterse' niet alleen allang is aangebroken, maar bovendien ook nog lang niet over zijn hoogtepunt heen is!

HN-MAGAZINE

HN duikt in het debat over de inrichting van Nederland. Worden daarbij culturele aspecten veronachtzaamd? Onzin, aldus een planoloog.

Ruimtelijke ordening is een van de belangrijke Nederlandse cultuuruitingen.

ELSEVIER

Elsevier complementeert dat debat met een serie satellietfoto's van Nederland. De teksten erbij grenzen aan het onzinnige ('En wie zei daar dat Nederland vol was? Het grootste deel van het land is groen en leeg'), maar de foto's intrigeren.

Net zoals de reportage over oud-leerlingen van Europese scholen. Ze worden zo 'Europees', dat ze thuis niet meer aarden.

Het is heel dubbelzinnig. Je voelt je Nederlander totdat je een kamer in Leiden betrekt.

HP/DE TIJD

HP/De Tijd speculeert op de toekomst en portretteert Emily, 'de toekomstige bruid van Willem-Alexander'. Het artikel moet het vooral hebben van de gevatte observaties, want veel nieuws bevat het niet. Zo blijkt de voorzitter van de Emily-fanclub tevens uitvinder van de opblaasbare zwembroek. En is Beatrix weinig enthousiast over Emily's vader, een verwoed jager en belastingontduiker vol ultra-rechtse praatjes.

Eén prins Bernard in de familie is voldoende.

VRIJ NEDERLAND

Weet je wat een groot kwaad is. De mening van gewone mensen, phone-ins en zo. (...) Verschrikkelijk. Gewone mensen moeten niet op radio en tv. Vooral niet. Moeten gewoon thuisblijven, rustig zitten en wachten tot ze een geniaal idee hebben. Maar dat komt niet veel voor.

VN interviewt VPRO-radiogoeroe Peter Flik bij zijn afscheid en hoort veel geklaag. 'Nederland is zo ontzettend sáái geworden.' Dan liever de reportage over de hbo-islam, waar de zwaarst gesluierde studente een ex-katholiek Nederlands meisje is. Tot ergernis van haar allochtone medestudenten mag ze hen graag wijzen op hun incorrecte kleding en gedrag.

'Ze heeft me diep beledigd', zegt een van hen. 'Ik ben mijn hele leven al moslim, zij nog maar een paar jaar'

Mirjam Prenger

Meer over