WEEKBLADEN

Met Nobelprijswinnares Wislawa Szymborska weet eigenlijk alleen VN iets aan te vangen - een vertaling uit een Pools blad. De dichteres: 'We bewegen ons blindelings, we hebben geen idee wat het allemaal betekent.'..

HENK STRABBING

Omslagartikel: Hoe hard wordt de euro? En wat zijn de consequenties? Schrijver-uitgever Martin Ros gaat binnenkort met vut (maar dan alléén als uitgever). Na een hersenbloeding die hem even wartaal deed schrijven, lijkt hij weer volledig de oude, getuige zijn enthousiaste steun voor Daniel Goldhagen:

De jodenvervolging was niet het werk van een zieke elite. Het waren de Duitsers. Ik sta volledig achter de theorie van de collectieve schuld. Als Goldhagen mijn 'De jakhalzen van het Derde Rijk' had gelezen, was hij nog een stap verder gegaan: niet alleen de Duitsers hebben het gedaan, Europa heeft het gedaan. Ik schrijf een vervolg op de 'Jakhalzen' waaruit duidelijk zal blijken dat de joden het slachtofer zijn geworden van een Europese conspiratie. De collabo's zaten overal.

Jos de Man, zelf Belg, schildert 'Het verderf van België' (titel geleentjebuurt van Hugo Claus' roemruchte boek Het verdriet van België) en dat gaat natuurlijk over de kwestie-Dutroux en de hele onaangename rest. De Man signaleert:

De Belg heeft zijn buik vol van rijkswacht en gerechtelijke politie die elkaar de huid vol schelden, en van ministers die in dit erbarmelijke gekrakeel hun partijtje meeblazen. Hij baalt van de korpsgeest van de magistratuur die zich boven de gewone mens verheven acht en van de rijkswacht die ten koste van alles zelf wil scoren en als een Cerberus waakt over de door haar ingewonnen informatie.

'De slapperds van de Volkskrant' worden aangepakt door columnist Auke Kok. Heerst er een stammenoorlog bij dit zojuist 75 jaar geworden dagblad tussen vrolijke vernieuwers en cynische conservatieven? VN's Gerard van Westerloo mocht er afgelopen zaterdag in de Volkskrant zélf verslag van uitbrengen. Goed idee, zoén buitenstaander? Hoofdredacteur Broertjes was zich in eerste instantie 'rotgeschrokken', omdat het stuk 'slechts een deel van de werkelijkheid beschreef', maar achteraf expliceert hij:

Dat de lezers nu doorhebben dat er intern de nodige onvrede heerst, daar maak ik me geen zorgen over. Dat we dit hebben gedurfd, is vooral een teken van kracht. Ik heb er absoluut geen spijt van.

Je kon er natuurlijk op wachten: René Diekstra heeft nu een héél boek overgeschreven en de echte auteur misleid. Geheel anders dan Irvine Welsh, auteur van Trainspotting, die voorlopig even niks meer wil na zo veel succes:

Een beetje rondhangen in de coffeeshops hier in Soho en de wereld aan me voorbij zien trekken. Beetje voor de televisie hangen, slechte films kijken, de hele dag naar muziek luisteren. En dan gewichtig tegen de buitenwereld zeggen dat je inspiratie opdoet voor een nieuw meesterwerk. Ha, ha, ha. Terwijl je alleen maar lekker lui bent.

Ad Langebent, ex-coryfee van het onlangs achter Netwerk verdwenen KRO's Brandpunt, vindt dat nogal wat oud-vrienden en collega's hun ziel hebben verkocht:

Bosboom, Postema - dat waren socialisten in hart en nieren. Maar Koos zit alleen nog heel veel geld te verdienen. Dat vind ik vreemd. Aad van den Heuvel is voor zichzelf begonnen. Dat heeft hij niet gedaan om er slechter van te worden. Het zijn allemaal flexibele werkers, merkentrouw is er niet meer bij. Mensen zoals ik, die dertig jaar bij dezelfde omroep blijven, horen tot het verleden.

Herman van Veen (inmiddels 51) toert weer door Nederland met een voorstelling, na een afwezigheid van vijf jaar. Het gaat goed met onze ambassadeur van het gevoel:

Ik geniet meer, maar zie ook hoe belachelijk ik ben. Ik zing als het ware met losse handen, zoals ik vroeger over de dijk fietste. Daarom begint en eindigt mijn voorstelling met dat oude oer-Hollandse liedje 'Alles in de wind'. Want fietsen tegen de wind in, sterkt je, maar laat je ook ongenadig huilen.

Waarom is de tweede feministische golf gaan liggen? Vier feministes van het allereerste begin praten er vier pagina's over vol en Eveline Brandt schrijft het Groene-essay onder de kop: 'Een vrouw zonder pil is een domme trut' En behoorlijk cynisch:

....Dus slikt zíj hormonen in de hoop er gezond bij te blijven. En kijk hem eens schrikken als er wordt gerept over een pil voor mannen, of over de mogelijke aantasting van de mannelijke fertiliteit. Iedereen raakte subiet in rep en roer toen wetenschappers een verband legden tussen de opvallende daling van het aantal spermacellen van westerse mannen en de aanwezigheid van pil-hormonen in het milieu. Stel je voor dat mannen ook maar een spoortje zouden terugvinden van de hormonen die vrouwen in grote hoeveelheden slikken!

Henk Strabbing

Meer over