WEEKBLADEN

Het gebeurt bij hoofdredacteur Gerard Driehuis in de straat en natúúrlijk komt er dan een stuk van: 'waarom we allemaal bang zijn' en hoe er in de buurt op boeven wordt gejaagd door een beveiligingsbedrijf....

HP/DE TIJD

Tegenwoordig is het heel gewoon dat er is ingebroken als je terugkomt van een weekendje weg of van vakantie. Maar dat het ook gebeurt als je thuis bent en je hond de wacht houdt, vindt ze een schande.

Toch vindt de bewaker het maar niks, wachtlopen in een rustige wijk. Hij wijst op zijn herdershond:

'Kijk maar, hij heeft het ook door. Hij is niet alert, hij sloft maar wat.'

De cijfers:

Sinds 1982 is de kans slachtoffer te worden van een misdrijf niet gestegen, maar licht gedaald.

We mogen Disneyland Parijs wel dankbaar zijn, want we hebben nu het André van Duin-effect. Althans, dat vinden de pretparken.

'Kijk, vijftien jaar geleden kon je in bepaalde kringen ook niet zeggen dat je naar de André van Duin-revue was geweest. Dat was voor een bepaald soort volk. Maar inmiddels is André van Duin een komiek die in alle lagen van de bevolking geaccepteerd is.'

DE GROENE

Van dekselse knapen in rubberboten tot een multinational in milieuzorg. Sinds de Brent Spar en Franse kernproeven staat Greenpeace weer in de belangstelling. Maar we mogen wel uitkijken, volgens Paul Watson, een oprichter van Greenpeace, die in 1977 vertrok.

'Het geheim van Greenpeace: het doet er niet toe of het waar is, het gaat erom wat de mensen denken wat waar is.'

Als herintredende hetero kun je het zwaar hebben. Bernadette de Wit ging op zoek naar de dark room voor hetero's en stuitte vooral op de afwezigheid daarvan. Om over betutteling door vrouwvriendelijke regels maar te zwijgen.

Het duurt niet lang voordat ik mijn keus heb gemaakt. Maar dat gaat zo maar niet. Het vrouwvriendelijke beleid blijkt zo ver te gaan dat vrijlustigen eerst toestemming moeten vragen aan mevrouw Hellen.

VRIJ NEDERLAND

'Zullen we het nog over iets anders dan Bolkestein hebben?', verzucht Wolffensperger halverwege het gesprek.

En dus beslaat Bolkestein een kwart van het interview. Laat het dan ook afgelopen zijn met dat gepraat over het opheffen van D66.

'Er komen zoveel partijen in aanmerking om opgeheven te worden. Ik zou niet weten waarom D66 zich als eerste slachtoffer moet aanbieden.'

Nederland heeft ze nu ook, snipers, officieel hebben er drie hun brevet gehaald. Tja, de taken van het leger veranderen, kijk maar in Sarajevo.

'De VN helpt mensen de straat over, maar er wordt gericht op ze geschoten. Dan is terugschieten, denk ik, niet erg. Je kunt dat met een rookgranaat doen, dan laat je zien dat het een laatste waarschuwing is. Je kunt ook vuur geven met snipers. Dat is toch een democratisch middel.'

In, op en rond paleis Het Loo moet het gaan gebeuren. Want was de bouwer van Het Loo, koning-stadhouder Willem III, niet de grondlegger van de Europese gedachte? Apeldoorn is nu al klaar voor de Eurotop van 1997. Het volk - voor zover op de hoogte - mort, maar de mevrouw van Museum Paleis Het Loo jubelt alle bezwaren weg.

'Oké, Amsterdam heeft steedser allure. Maar wat merken de genodigden daarvan? Ze komen op de top om te werken.'

Ook nog een eindexamenklas schilderen geportretteerd.

'Ik ben zo bang voor de toekomst. Ik kom uit een gezin waar ieder wat bereikt heeft, maar wat ben ìk nu. Schilderen kan ik wel.'

HN-MAGAZINE

Hylke Tromp, hoogleraar internationale veiligheidsvraagstukken in Groningen, vindt dat de term etnish conflict steeds vaker ten onrechte wordt gebruikt. Zie Joegoslavië.

'De oorlog in het voormalige Joegoslavië is een luxe oorlog. Het draait om de verdeling van luxe goederen; huizen en auto's. In andere landen is het meer een kwestie van leven of dood. Daar bevechten ze elkaar om grond, water en voedsel.'

Vierduizend gasten overnachten jaarlijks in de St Adelbertabdij in Egmond-Binnen. De monniken houden er thema-weekeinden, omdat ze mensen met elkaar in gesprek wilden brengen.

Ernstig volgen ze de diensten. Aandachtig luisteren ze naar de uitleg van een psalm. IJverig nemen ze de teksten door om daar hun ervaringen aan te spiegelen. 's Middags een paar uurtjes brandnetels uit de grond trekken in de prille lentezon.

ELSEVIER

Bijna een kwart van de schoolverlaters is werkloos. Doorleren, doorleren en nog eens doorleren, vindt een decaan. Maar beter zou zijn de juiste richting te kiezen. Helaas.

Het is het aloude liedje. Nederlandse tieners dromen ervan later 'iets met mensen' of 'iets met kinderen' te doen. Veel sociale vakken dus. Weinig techniek.

Een gemiste kans.

'Ik kan op het moment de werktuigbouwkundigen niet aangesleept krijgen.'

Nanda Troost

Meer over