WEEKBLADEN: Postbus staat open voor wie er anders over denkt

HP/De Tijd kreeg deze week te horen dat het Bedrijfsfonds voor de pers afziet van financiële steun. Omdat het management van dit blad niet krachtig genoeg is?...

'Toneelspeler slaat recensent dood'. 'Niet overdrijven, hij leeft nog'. 'Een toneelspeler was dood geweest'.

'Onze postbus staat open voor wie er anders over denkt', schrijft de hoofdredactie ter begeleiding van het artikel De bangmakerij rond AIDS.

HP/De Tijd beschrijft hoe de overheidsspotjes vooral gericht zijn op heteroseksuelen waar die groep een uiterst geringe kans maakt besmet te raken. De auteur concludeert:

Door in AIDS-campagnes slechts gezonde Hollandse jongens en meisjes te tonen, en met geen woord te reppen over de risico's van seks met personen uit de risicogroepen, wekt de overheid het idee dat het AIDS-virus in Nederland gewoonlijk wordt overgedragen van heteroseksueel op heteroseksueel, zonder dat daar ook maar één junk of Afrikaan aan te pas komt.

Dus: weg met die bangmakerij over vrijen zonder condoom! Wat de overheid dan wèl als advies moet geven?

Heb rustig meerdere partners, condooms gebruiken is niet noodzakelijk, als je je maar houdt aan de volgende regel: selecteer je vaste partners met enige zorg.

Solzjenitsyn, de oud-banneling die onlangs het Russische parlement mocht toespreken, antwoordt op de vraag of privé-eigendom en markteconomie in Rusland hetzelfde succes kunnen hebben als in het Westen:

Wij hadden tientallen jaren voor de Revolutie al een markteconomie! Die heeft fantastisch gefunctioneerd!

Een nummer met vele, mooie vraaggesprekken. Zoals dat met contessa Beatrice Rangoni Machiavelli, vice-voorzitter van de Liberale Internationale. Deze politica attaqueert premier Berlusconi waar ze maar kan en heeft overigens ook niet veel op met Bolkestein, toekomstig voorzitter van de Liberale Internationale:

Hij is te veel voor een vrije markteconomie.

Ze bepleit heropvoeding van het Italiaanse volk dat maar niet begrijpt waarom er elders in Europa zoveel kritiek is op het neo-fascisme. Hoogst bezorgd is ze over de samenwerking tussen neo-fascisten en katholieken:

Het is echt niet alleen omdat ik Machiavelli heet dat ik Italië zou willen ontdoen van die verdomde papen.

Een al even lezenswaardig interview met directeur Van Os van het Rijksmuseum. Hij vertelt over de tentoonstelling Gebed in schoonheid. Schatten van privé-devotie 1300-1500 (gaat op 26 november open). De gebedscultuur bepaalde het beschavingsniveau van middeleeuwse samenlevingen, zegt Van Os:

Het woord alleen levert te weinig op. Daarin hebben de protestanten zich later zo vergist.

Andrew Mortons nieuwe boek over Lady Di komt eraan: Diana. Het New Life. Wordt zijn tweede bestseller. Morton weet dat Diana's gevoel voor humor niet is geknakt:

Toen Jeremy Irons tegen haar zei: I have given up acting, zei zij, metéén: So have I. Dat is geestig. Het is tegelijk de briljante samenvatting van het thema van mijn nieuwe boek.

Het geruchtmakende boek The Bell Curve (over de erfelijkheid van intelligentie) van de Harvard-onderzoekers Murray en Herrnstein is voornamelijk de grond in geschreven/gepraat door mensen die het niet eens hebben gelezen. Betoogt Aart Brouwer in de Groene. Hij heeft het wèl gelezen en schreef er een essay over:

Het zogenaamde IQ-debat dat zich nu al honderd jaar voortsleept, is een ideologisch mijnenveld. De deelnemers hebben de tautologische bewijsvoering tot ijle hoogten opgevoerd en het wegmoffelen van vooroordelen en onwelkome feiten tot kunst verheven.

Brouwer snapt niet waarom velen zich zo druk maken over het gegeven dat het IQ van blanken gemiddeld vijftien punten hoger ligt dan dat van zwarten ('Is in de vakliteratuur al lang bekend en nauwelijks omstreden').

Bart Tromp, PvdA-ideoloog, moest vroeger de marxisten binnen de PvdA afremmen, maar met de verrechtsing van de partij heeft Tromp zichzelf een nieuwe taak aangemeten:

Nu voel ik me onderhand een oppasser in een ideologische dierentuin, die hulpeloze marxistjes moet beschermen omdat ze anders helemaal worden afgeslacht.

Oud-informateur Jan Vis (D66) is tevreden over de eerste maanden van het paarse kabinet, collega Klaas de Vries (PvdA) heel wat minder. Toch kan er bij hem ook nog wel een pluimpje af:

Het is goed dat dit kabinet Nederland organisatorisch eens flink wil opschudden en daarbij het primaat van de politiek als Leitmotiv neemt, zodat weer duidelijk wordt wie waarvoor verantwoordelijk is.

Peter Lankhorst, oud-kamerlid voor GroenLinks, is tegenwoordig wethouder van de Amsterdamse deelraad Bos en Lommer. Van de papierwinkel in Den Haag naar een probleemwijk. Wat hoorde Lankhorst laatst in de tram een Surinaams jongetje zeggen?

Papa, wat wonen hier een boel blanken. Ach, zo kan je het ook bekijken.

En hoe is het toch met Neil Kinnock, de oud-Labourleider? Echtgenote Glenys werd dit jaar voor het Europees Parlement verkozen. Neil ambieert een Europees commissariaat. Zegt Glenys:

Als lid van de grote links georiënteerde groep in Europa stel je iets voor. Onze partij in Londen is helemaal vergeten wat het is om aan de winnende kant te staan.

Meer over