Week vier: de samenzwering

Als ik Italiaan zou zijn - wat ik niet ben en ook niet zou willen zijn trouwens - zou ik ook heilig geloven in de complottheorie, vanwege de overstelpende hoeveelheid aanwijzingen....

Als Nederlander heb ik zeer genoten van de nederlaag van Italië tegen Zuid-Korea, niet in de laatste plaats vanwege de pathetische reacties.

Opgewonden standjes, die Italianen. Voor de finale van Euro 2000 vonden Italiaanse journalisten en gehandicapten dat ze in Rotterdam zo schan-da-lig werden behandeld dat premier Kok eraan te pas moest komen om een internationale crisis te bezweren. (Nooit meer iets van gehoord trouwens, van dat incident.)

Italianen zijn praatjesmakers en vaak geen leuke praatjesmakers. Ze kiezen zonder scrupules een president, die zo fout is als maar kan.

Ze sjoemelen en rommelen en kopen om, bewijzen elkaar gunsten in de verwachting er iets voor terug te krijgen en zijn niet te beroerd om de uitslagen van competitiewedstrijden vooraf te bepalen, grofweg gesteld.

Mooiere verliezers dan Italianen bestaan niet. Het drama. De verontwaardiging. De complottheorie.

Italianen zijn gek op complottheorieën, omdat ze zelf zo vaak betrokken zijn bij de een of andere samenzwering. (Zie ook The Godfather I, II en III). Wie de boeven wil begrijpen, moet zelf een boef zijn.

De Gazzetta dello Sport schreef na de nederlaag van Italië tegen Zuid-Korea het volgende: `Byron Moreno was een huurmoordenaar die een grote manoeuvre uitvoerde die niet anders kan worden omschreven dan een complot.' Moreno, een Ecuadoriaan, was de scheidsrechter in de wedstrijd tegen Zuid-Korea.

De complottheorie heeft aanhangers tot op het hoogste niveau. Een minister, Franco Frattini, verklaarde dat het er alle schijn van had dat `ze' aan tafel hadden gezeten en dat `kennelijk' was besloten Italië naar huis te sturen.

Los van de complottheorie werd snel een zondebok gevonden. De maker van het winnende doelpunt, Ahn Jung Hwan, een speler van Perugia, mag Italië niet meer in. Perugia-voorzitter Gaucci verklaarde volgens de Gazzetta dat hij er niet over piekert het salaris te betalen van een voetballer die `het voetbal in Italië heeft vernietigd.'

Heerlijk, die verontwaardiging.

Ahn Jung Hwan speelt op huurbasis voor Perugia waar hij, volgens Gaucci, het afgelopen seizoen iets te veel heeft bijgeleerd: `We lieten hem groeien en nu hebben we onszelf vermoord met onze eigen handen.'

(Graag fantaseer ik hier armen bij die op melodramatische wijze ten hemel worden geheven en een traantje in de ooghoek van Gaucci, ongetwijfeld een corrupte bouwondernemer die al twintig jaar in de clinch ligt met de Italiaanse belastingdienst.)

Een goede complottheorie voldoet aan drie eisen. In de eerste plaats moeten er voldoende aanwijzingen zijn. In de tweede plaats moet er niets bewezen kunnen worden, anders zou het geen theorie meer zijn en valt er niets te speculeren.

En in de derde plaats moet er een gegronde reden voor de samenzwering zijn. John F. Kennedy werd vermoord in opdracht van de CIA omdat hij te vooruitstrevend was, zoiets.

Vanaf nu verplaatsen we ons even in een boze Italiaan.

Tijdens het WK werden vijf doelpunten van de Italianen afgekeurd. Vijf! In tenminste drie gevallen kon duidelijk worden vastgesteld dat de scheidsrechters, incompetent óf geïnstrueerd, dat volkomen ten onrechte deden.

In de wedstrijd tegen Zuid-Korea werd Francesco Totti uit het veld gestuurd, nadat hij, zonder dat daar aanleiding voor was, voor de tweede maal een gele kaart had gekregen. Veel eerder had, om dubieuze redenen, Zuid-Korea een strafschop mogen nemen.

Alles wees er op dat Moreno probeerde de Zuid-Koreanen te bevoordelen - of de Italianen te benadelen, het is maar hoe je het bekijkt.

Ik, Nederlander zoals gezegd, bekeek de wedstrijd op mijn hotelkamer en begon Moreno in de tweede helft ernstig te wantrouwen. Wel vraag ik me af hoe het de complottheorie zou zijn vergaan als de Italiaanse spits Vieri die enorme kans in de slotfase zou hebben benut.

Omdat niets bewezen kan worden, kan snel worden overgegaan naar de derde pijler van een goede complottheorie: de reden. Zuid-Korea moest als gastland wordt geholpen, om het toernooi te redden.

(Waarom verloor het andere gastland, Japan, dan eerder op de dag van Turkije, zou je zeggen. Omdat, zo onthulde de Italiaanse pers, dat duel onder leiding stond van een Italiaan, Collina, die aan dit soort vuile spelletjes natuurlijk niet meedoet.)

Er is nog een betere reden, een reden die alleen Italianen kunnen verzinnen, en misschien mijn voorganger Ben de Graaf die zo gek was op complottheorieën dat op het laatst iedereen op het veld doping had gebruikt of was omgekocht, hetgeen trouwens misschien ook wel zo was.

De voorzitter van de Italiaanse voetbalbond, Antonio Matarrese, was een van de felste tegenstanders van de, overigens door en door corrupte, voorzitter van de wereldbond FIFA, Blatter. Italië zou het slachtoffer geworden zijn van de wraak van Blatter. De scheidsrechters zouden in zijn opdracht hebben gehandeld.

Een gewenste uitschakeling, vond Totti. Daar lustten ze wel van pap van, in Italië. Gevraagd naar de reden voor de samenzwering zei hij: `Dat weet ik niet, er zijn dingen groter dan ik.'

Dat is ontegenzeglijk waar. Maar als de dingen al groter zijn voor Francesco Totti, een fenomenale voetballer, dan zijn ze het voor mij helemaal.

Meer over