Nieuws

Webwinkel Coolblue gaat mogelijk dit jaar nog naar de beurs

Deze week maakte Coolblue bekend dat het in 2020 met haar omzet door de barrière van 2 miljard brak. Vorige maand besloot de online elektronicawinkel in de energieverkoop te stappen. Nu wordt bekend dat het bedrijf een beursgang overweegt.

Mogelijk gaat Coolblue dit jaar al naar de beurs, aldus HAL Holding. Beeld ANP
Mogelijk gaat Coolblue dit jaar al naar de beurs, aldus HAL Holding.Beeld ANP

Coolblue, opgericht in 1999 door toenmalig student bedrijfskunde Pieter Zwart (43) en twee vrienden, groeide de afgelopen tien jaar uit tot voorloper op het gebied van online elektronica. Zwarts formule – transparantie, service en luchtigheid – bleek in staat een markt open te breken die ogenschijnlijk verzadigd was: Coolblue ging van 100 miljoen omzet in 2010 naar 1,5 miljard in 2019 en 2 miljard vorig jaar.

De keten is voor 49 procent eigendom van HAL Holding, de investeringsmaatschappij van de Rotterdamse havenfamilie Van der Vorm. Die overweegt nu Coolblue naar de Amsterdamse beurs te brengen. Dat zou dit jaar al kunnen gebeuren, zegt HAL, maar is afhankelijk van hoe de beurzen zich de komende tijd ontwikkelen. De overige 51 procent van Coolblue is van Zwart zelf.

‘We denken heel hard na over een beursgang, maar er staat nog niets vast’, zegt Zwart in een korte video. ‘Mochten we besluiten het écht te gaan doen, dan weet ik één ding zeker: ik zal de grootste aandeelhouder blijven.’

Lees ook

Coolblue, dat de afgelopen jaren een toppositie vergaarde als online elektronicaverkoper, installeert sinds kort ook laadpalen en verkoopt groene stroom en gas. De Volkskrant sprak oprichter Pieter Zwart over de toekomstplannen van zijn bedrijf. ‘Wij zijn niet bang voor een beetje competitie.’

Meer over