Weblog

'We zitten in Jeruzalem met z'n allen op de komst van de messias te wachten'

Mozes, koning David of 'Bibi'. Joden, christenen en moslims in Jeruzalem mogen dan totaal verschillend zijn, één ding verenigt hen: het wachten op een messias. Dit schrijft correspondent Rolf Bos in zijn weblog.

Rolf Bos
Is de Israëlische premier Netanyahu de verlosser? Beeld getty
Is de Israëlische premier Netanyahu de verlosser?Beeld getty

Uiteindelijk zitten we hier in Jeruzalem met z'n allen op de komst van de messias te wachten. Joden, moslims en christenen hebben daar allemaal een bepaalde voorstelling van, er zijn vele varianten op het thema beschikbaar. Ieder van de drie monotheïstische geloven heeft een versie, maar dat de Verschijning hier mettertijd in Jeruzalem gaat plaatshebben - dat lijdt geen twijfel.

Maar we hoeven niet meer te wachten, want ik heb Nieuws! Hij is er. Niemand minder dan de Israëlische premier Benjamin 'Bibi' Netanyahu is uitgeroepen tot de nieuwe messias.

Bibi als Jezus 2.0?
John Hagee, een steile christen uit de Verenigde Staten, en baas van de zeer pro-Israëlische lobby Christians United For Israel, heeft het verkondigd. Met een knipoog weliswaar, maar toch.

Hagee is in Jeruzalem, en tijdens een bijeenkomst van zijn beweging maakte ook Netanyahu zijn opwachting. 'Bibi' liet op zich wachten en Hagee moest de tijd even volpraten. 'Op de messias is het ook wachten, maar uiteindelijk zal Hij komen', grapte Hagee.

De dominee introduceerde Netanyahu als een voormalige strijder in een elite-eenheid, een man die getrouwd is met een vrouw met een zeer bijbelse naam, Sara, een man ook 'die elke ochtend om zes uur opstaat om de bijbel te bestuderen'.

Moderne kampioen
Het antieke Israël had helden als Mozes en koning David, vervolgde Hagee, 'het moderne Israël heeft een kampioen die elke uitdaging aankan, Please Welcome the Prime Minister...'

En daar was Bibi. Gejuich - jammer dat hij de euforie wat temperde door te verklaren dat hij alleen op sabbat, na de maaltijd, in de bijbel leest. En die vergelijking met koning David? Hij herinnerde de christelijke toehoorders fijntjes aan de zonde van David, die zijn generaal Uriah op het dodelijke oorlogspad zond nadat hij met diens vrouw, Batsheva, had gerotzooid.

Geloof in vrijheid
Vervolgens ging de premier over tot de orde van alledag. Hij vertelde dat hij er 'trots' op is dat zowel christenen als moslims in Israël hun geloof in vrijheid kunnen belijden. (Hij vertelde zijn christelijke Amerikaanse supporters overigens niet dat de meeste Palestijnen vanwege reisbeperkingen helemaal niet naar de El Aqsamoskee in Jeruzalem kunnen reizen, maar het is een kniesoor die hier op let.)

Natuurlijk kwam ook Iran om de hoek kijken, 'het land dat ons wil uitroeien. Ik hoef u niet uit te leggen dat zo'n land geen nucleair wapen mag bezitten'.

Uiteindelijk was het dus weer business as usual: Iran. Niks messias.

Dus moeten we hier in Jeruzalem nog even wachten op de komst van the one and only, wachten op de dag dat de door moslims dichtgemetselde Gouden Poort op de Tempelberg weer opengaat, de dag kortom dat het Hemelse Jeruzalem op aarde neerdaalt.

PS. Toch nog even over Iran. Het is wellicht bizar, maar er zijn christenen (bijvoorbeeld in evangelische kringen in de VS) die geloven dat een aanval van Israël op nucleair Iran het Einde der Tijden, een strijd rond Armageddon, naderbij zal brengen. Waarna de rode loper voor de messias alsnog uitgerold kan worden...

Rolf Bos is correspondent voor de Volkskrant in Israël.

Meer over