‘We zijn niet pro-westers – we zijn pro-Libanon’

In 2005 wilde hij geen premier worden. Nu wel. ‘De Saad Hariri van vier jaar geleden is niet de Saad Hariri van nu.’

De door de Verenigde Staten gesteunde coalitie in Libanon die het afgelopen weekeinde de meerderheid heeft behaald bij de parlementsverkiezingen, is bereid de Hezbollahbeweging garanties te geven bij de onderhandelingen over een nieuw regering. ‘We moeten sommige partijen op hun gemak stellen’, zegt Saad Hariri, de leider van het pro-westerse blok.

Hariri, die naar alle waarschijnlijkheid door zijn ‘14 maart-blok’ genomineerd wordt als premier, heeft geprobeerd zich vooral te ontdoen van het predicaat pro-westers. Hij moet zo meteen gaan onderhandelen met Hezbollah, de gewapende sjiitische beweging die door Iran en Syrië wordt gesteund en die het ‘8 maart-blok’ domineert dat de oppositie aanvoert.

Hoewel de kwestie niet direct ter discussie zal staan, draaien de onderhandelingen voor een groot deel rond de wapens van Hezbollah – volgens velen de bron van instabiliteit in het land. De beweging heeft ook de afgelopen dagen, in de nasleep van de verkiezingen, duidelijk gemaakt dat zij niet bereid is de wapens neer te leggen. Zij zegt die nodig te hebben tegen Israël. In 2006 vochten Israël en Hezbollah een verwoestende oorlog uit.

Hariri legde de verantwoordelijkheid voor de wapens van Hezbollah bij Israël, dat een regionale vredesregeling zou tegenwerken. ‘Zelfs als je kijkt naar wat Israël heeft gezegd over de Libanese verkiezingen, is het belachelijk. Eerst zeggen ze dat als Hezbollah de verkiezingen wint, dat een oorlogsverklaring is. Dan worden ze de volgende ochtend wakker, zien dat wij hebben gewonnen, en dan zijn wij pro-westers. We zijn niet pro-westers; we zijn pro-Libanon.’

De Verenigde Staten, die Libanon de afgelopen vier jaar met een miljard dollar gesteund hebben, dreigden tijdens de verkiezingscampagne vooral de hulp aan het leger op te schorten bij een overwinning van het blok van Hezbollah. En president Obama vermeldde de Libanese christenen in zijn toespraak in Caïro, vlak voor de verkiezingen.

Maar Hariri denkt niet dat Obama de uitslag heeft beïnvloed. Hoewel hij veel respect zegt te hebben voor de president, ziet hij ‘geen enkel effect waardoor de regering-Obama een voordeel zou hebben gegeven aan ‘14 maart’ of aan ‘8 maart’.’

Hariri hoopt een regering te kunnen vormen ‘die iets kan bereiken’. Hij verwijst daarmee naar de bestaande constructie waaronder de oppositie een veto heeft over belangrijke beslissingen en benoemingen in een regering van nationale eenheid. Hezbollah dwong dat af na gevechten vorig jaar.

De afgelopen vier jaar heeft Hariri als leider van de meerderheid gefungeerd. Maar hij wilde tot nog toe niet het premierschap op zich nemen. Dat liet hij aan Fouad Siniora, een vertrouweling van zijn vermoorde vader, Rafiq Hariri.

‘In 2005 waren het moeilijke tijden, mijn vader was net vermoord’, zei Hariri. ‘En ik heb veel geleerd. De Saad Hariri van vier jaar geleden is niet de Saad Hariri van nu.’

Meer over