We zijn begonnen!

Morgen is er weliswaar nog een Zomergast, maar maandag begint dan toch het nieuwe televisieseizoen. Een selectie van de opvallendste programma's....

Door Maud Effting en Wilma de Rek

Fokke & Sukke: het afzien van...

Striphelden Fokke en Sukke komen op tv. Jean-Marc van Tol en Bastiaan Geleijnse, de geestelijke vaders van de vogeltjes-met-de-piemeltjes, gaan maandelijks met Ronald Giphart grappen maken over het nieuws bij BNN. Alleen John Reid, de derde maker van F & S, doet niet mee. 'John vindt tv helemaal niks', zegt Jean-Marc Van Tol. 'Maar hij vindt het prima als wij daar voor lul willen zitten.' Doel is 'een beetje freewheelen' in de aanwezigheid van publiek en een gast. De Fokke- & -Sukke-mannen hebben wilde ideeën, zoals het tonen van verboden cartoons, maar steggelen nog over de details. 'BNN wil rekening houden met de doelgroep, terwijl ons dat niets interesseert. Maar ik vind het leuk dat BNN ons vraagt. Wij zijn helemaal niet snel en wild. Eigenlijk zijn we behoorlijk saaie eikels.' Hij vreest vergelijkingen met Dit was het nieuws, zeker omdat Geleijnse er redacteur is. 'Maar de beste grappen houden we altijd voor onszelf.' BNN, vanaf 25 september.

Masterplan

De nieuwste gedachtekronkel van John de Mol. Zo'n tien mensen worden 24 uur per dag gevolgd met camera's. Alles wordt afgetapt: telefoon, e-mail, sms. Maar de kandidaten geven ook hun eigen wil uit handen. Ze krijgen voortdurend opdrachten van 'de Master'. Die variëren van 'Zeg nu je baan op' tot 'Verlaat je vrouw zonder te vertellen waar je heengaat.'

Probeert HMG de mensen gek te maken? Ja, zegt producent Paul Römer van Endemol. 'We hebben van alle kandidaten een psychologisch profiel opgesteld. We kennen hun angsten, hun dromen, hun zelfbeeld. Met de opdrachten spelen we daarop in. Mensen die denken dat ze zelfstandig zijn, plaatsen we in extreem eenzame situaties. Soms zetten we acteurs in. De 'players' weten niet meer wat echt is en wat niet. Ik zie het ook wel als een mental makeover. We zoeken de grens van de kandidaat op. Eén kandidaat heeft inmiddels opgegeven. Yorin, vanaf 29 september.

Papaul, Claudia en Dolf

Paul de Leeuw werd beroemd en berucht bij de VARA, maar hij vertrok naar de NCRV toen de VARA hem geen vijf dagen per week op de late avond kon programmeren. Bij de NCRV volgden wat akkefietjes en dit seizoen keert hij terug bij de VARA, alsnog vijf avonden per week, zij het niet laat. Elke werkdag om 19.00 uur trapt hij de avond gezellig af met Papaul. Vanaf 6 oktober tot eind maart 2004. De late night op Nederland 3 wordt door de VARA gevuld met VARA Laat, een nieuw programma van Claudia de Breij en Dolf Janssen. Het is voor De Breij in zekere zin een debuut: 'Ik heb wel eens iets gedaan voor de RVU, maar dit is anders. Ik zal mijn theaterervaring en mijn radio-ervaring bij elkaar moeten kleien, en dan maar hopen dat er iets moois uitkomt.' Iedere maandag tot en met donderdag om 23.15 uur, vanaf 29 september. Op vrijdag is de late avond voor de NPS en die zet er Jörgen Raymann neer met Raymann is Laat, dat al op 5 september begint.

Klem in de draaideur

De eerste tien minuten is het enorm wennen, de jonge Tamar van den Dop als Winnie Sorgdrager en de tengere Thom Hoffman als Arthur Docters van Leeuwen. Maar daarna kijk je nergens meer van op en neem je zonder meer aan dat Tom Janssen gewoon Hans van Mierlo is, en dat Peter Blok Paul Witteman doet. Klem in de draaideur, onder regie van Peter de Baan, is de verfilming van het gelijknamige boek van Ad van Liempt en Ger van Westing over het conflict, in 1998, tussen minister Sorgdrager van Justitie en haar procureurs-generaal onder voorzitterschap van Arthur Docters van Leeuwen. Het eerste deel wordt op Eerste Kerstdag uitgezonden, het tweede op 1 januari, beide keren rond 22 uur. Klem in de draaideur beleeft op 28 september zijn première tijdens het Nederlands Filmfestival. Docters van Leeuwen en Winnie Sorgdrager zijn hartelijk uitgenodigd daarbij aanwezig te zijn; of ze ook komen, is niet bekend. VPRO, december en januari.

Troubabroers

Het was even stil rond Arjan Ederveen, maar dit seizoen komt hij keihard terug bij de VPRO met Troubabroers. De VPRO spreekt van een kruising tussen Floris, My little Pony en Pipo de Clown, maar een eerste blik op wat korte fragmenten roept toch vooral herinneringen op aan Theo en Thea, zij het zonder Tosca Niterink en met een nieuwe hond. De rol van Thea wordt gespeeld door Alex Klaassen. Waar het precies over gaat, is lastig na te vertellen; kort gezegd komt het erop neer dat Klaassen en Ederveen twee broers spelen die in een huifkar de wereld rondtrekken om 'troost' te brengen. In een van de afleveringen is Willeke Alberti te gast, maar op troost zit ze niet te wachten. Ze zingt en veegt en doet en drijft de troubabroers met haar opgeruimde karaktertje tot wanhoop: 'Ik vind jou eigenlijk nog erger dan Sneeuwwitje, Julie Andrews en Doris Day samen.' De regie is als vanouds in handen van Pieter Kramer. VPRO, vanaf januari 2004.

Medea

Bloeddorstig drama met Katja Schuurman, geregisseerd door Theo van Gogh. Zijn low-budget-serie Najib en Julia is de bezuinigende AVRO zo goed bevallen dat hij het nog een keer mag doen. De zesdelige serie is gebaseerd op de Griekse tragedie Medea, en speelt zich af in Den Haag.

Katja Schuurman is de dochter van de voorzitter van de Eerste Kamer en Thijs Römer is een ambitieuze politicus die hogerop wil komen. 'Maar geen Pim-Fortuyn-type', zegt scenarioschrijver Theodor Holman, die samen met Gijs van de Westelaken nog aan het script werkt. Voor zichzelf hebben ze bijrollen bedacht in de vorm van ober en agent. Om de sfeer in het Haagse circuit goed te kunnen beschrijven, schakelden ze een politicus in die vooralsnog niet genoemd wil worden. Toespelingen op bestaande politici worden vermeden, zegt Holman. 'Het wordt geen satire, maar een realistisch drama.' AVRO, vanaf 18 februari.

Sterrenbeurs

Aandelenhandeltje in bekende Nederlanders, waar niemand echt geld mee verdient behalve SBS en aandeelhouder De Telegraaf. Wel krijgen slimme handelaars punten waarmee 'gevarieerde producten' te kopen zijn in de Sterrenbeursshop. De punten kunnen worden verdiend als de koers van een BN'er is gestegen. De koers is gerelateerd aan de populariteit van de BN'er. Deelnemers die willen scoren, kunnen zich maar beter abonneren op een sms-dienst, moeten de pagina Privé in De Telegraaf lezen, en naar Shownieuws of Show van Nederland kijken op SBS. roddelkoningin Wilma Nanninga is voorzitter van een beurscommissie die extra punten toekent als de sterren goed presteren, en punten aftrekt als ze dronken in de sloot rijden. Over handel in voorkennis wordt niet gepraat. Adam Curry is de eerste ster die zich verzet tegen het programma, omdat hij niet wordt betaald voor het gebruik van zijn portret. SBS 6, vanaf 16 september. (FOTO KIPPA)

Vrienden van van Swieten

Dankzij het succes van Hard Gras, De Muur, Glad IJs en nog een rijtje literairderige sporttijdschriften weten we nu dat sport niet alleen iets is voor laaghoofdigen. Sport is intellectueel, sport is bijzonder, sport is satire: sport is het leven zelf. Op televisie vertaalt zich dat vanaf 15 september om 22.00 uur in Vrienden van Van Swieten met Raoul Heertje, Viggo Waas en Peter Heerschop. De eindredactie wordt gedaan door Eric van Sauers. Verder beginnen Matthijs van Nieuwkerk en Wilfried de Jong op 19 oktober met Holland Sport, tot april te zien op zondagmiddag rond de klok van vijf. Dat uur wordt vanaf volgende week zondag eerst zes weken gevuld door het nieuwe NPS-programma Boeken op Zondag met Hanneke Groenteman. Holland Sport gaat waarschijnlijk wel veel, maar niet alléén over sport; de netcoördinator van Nederland 2 heeft graag dat sportliefhebbers op tijd naar Nederland 2 zappen om naar naar Studio Sport kijken. VPRO, vanaf 19 oktober.

Junior Eurovisie Songfestival

Meer dan driehonderd kinderen stuurden hun cassettebandjes naar de AVRO. Die selecteerde twaalf kinderen tussen de 11 en 15, die gaan strijden om uitzending naar het Junior Eurovisie Songfestival in Kopenhagen. De kinderen hebben blote buiken, ondeugende blikken, minirokjes en laten weten dat ze Kinderen voor Kinderen tamelijk suf vinden. R & B en rap maken deel uit van het repertoire. De titels van hun liedjes mogen dan de geur van de kinderkamer met zich meedragen - Duizend dromen; Verliefd op een jongen; Mijn radio; Ik had het bijna gevraagd - hun producers zijn niet kinderachtig. De een werkte met Paskal Jakobsen van Bløf, de ander met Tjeerd Oosterhuis, en weer een ander met producer Massimo Baudo van Raymzter. Platenmaatschappij Dino Music (EMI) hoopt op een dozijn nieuwe kindsterretjes. De winnaar krijgt een platencontract bij EMI. AVRO, 20 september. Finale op 15 november in Kopenhagen.

Documentaires

Op handen gedragen Op 6 oktober 2002 overleed prins Claus. Michiel van Erp (regisseur van de Lang Leve...-series voor de VARA) maakte een documentaire die zich afspeelt tussen het overlijden van de prins en zijn bijzetting, tien dagen later in de koninklijke graftombe in Delft. Op handen gedragen is een coproductie van de VARA en NOS Actueel en wordt uitgezonden op 6 oktober, precies een jaar na het overlijden van Claus.

Het Parool kondigde op 13 november 2002 aan dat het krantenconcern PCM ging verlaten. Programmamaker Frans Bromet was erbij en volgde het verzelfstandigingsproces op de voet, in Dokwerk. VPRO, 13 en 20 oktober.

In De Meester en zijn Leerling geeft Valéry Gergiev, dirigent van het Rotterdams Philharmonisch Orkest, een masterclass aan drie jonge talenten. De documentaire is van Sonia Herman Dolz.

Meer over