We zijn aan het WK ontsnapt

Tweeduizend jaar geleden hanteerden de Romeinen reeds het motto: geef het volk brood en spelen. Laten we eerlijk zijn: is het nu anders?


Eind 1973 las ik samen met een aantal collega's op de afdeling Telegrafie van de PTT interessante telegrammen, die wij op de seinzaal doorkregen. Aangezien deze afdeling op z'n laatste benen liep, waren veel leidinggevenden uit deze laatste overgebleven tak van het feodale tijdperk met 'voorkennis' op tijd uitgetreden.


Hierdoor was de controle op een aantal belangrijke plekken dusdanig verslapt dat het voor ons, ondanks de eed op geheimhouding, een uitdaging was de teksten die van belang leken, door te nemen. En wat kwamen wij tegen? Een zeer uitgebreid telegram van ongeveer 3.000 tot 4.000 woorden van de overkoepelende organisatie(s), gericht aan partijbonzen, spelers en wedstrijdofficials van een aantal landen die deelnamen aan de WK 74. In het kort: het stond bij voorbaat al vast, zwart op wit, wie de nummers 1 tot en met 3 zouden worden. Voor die tijd gingen gigantische sommen geld naar bovengenoemde personen.


De angst die wij in onze jeugdigheid voelden om dit alles naar buiten te brengen, betreur ik nog steeds. In 1974 moest ik in dienst en verliet ik tijdelijk de PTT. Gedurende dat jaar heb ik aardig wat centjes bij elkaar vergaard met de voetbalpool. In 1977 herhaalde de geschiedenis zich. Vanaf dat moment heb ik alle belangstelling voor welke betaalde sport dan ook verloren.


Dit verhaal heb ik regelmatig naar buiten gebracht, maar iedere keer sta ik weer verbaasd hoe men zichzelf voor de gek wil laten houden.


Brood en spelen.


De milieu- en financiële ramp genaamd WK voetbal is gelukkig aan Nederland en België voorbij gegaan (Voorpagina, 3 december).


Nu nog even de voetballers in de eredivisie niet méér betalen dan de Balkenendenorm en dan zijn binnenkort ook de eredivisieclubs geheel uit de schulden (die nu begroot zijn op 89 miljoen euro).


Hulde aan Bert Wagendorp (Ten Eerste, 2 december), hulde aan Nederland!


De FIFA gaat het Nederlandse muziekleven redden. Nu de regering de miljoenen die voor het WK bestemd waren in de zak houdt, is er geen belemmering meer om drie orkesten en een koor van de ondergang te redden.


Meer over