'We waren al afgeschreven voor het Torentje'

PVDA..

AMSTERDAM ‘Ik was een diesel die op gang moest komen, maar we zijn op gang gekomen!’ Job Cohen zwaait, lacht, klapt, een enthousiasme dat Nederland de afgelopen weken niet van hem zag. ‘Er is de afgelopen jaren vaak gezegd dat het gedaan was met de PvdA. Nou Nederland, hier zijn we!’ Poptempel Paradiso gaat uit zijn dak. Op de deunen van de Black Eyed Peas (‘Tonight is gonna be a good night‘) vieren de sociaal-democraten hun feestje.

De sfeer zit erin sinds de eerste exit poll om negen uur. ‘VVD 31 zetels.’ Zojuist heeft Ferry Mingelen op het scherm hetzelfde aantal voor de PvdA genoemd: 31. Een gelijkspel is meer dan de PvdA de afgelopen weken durfde te dromen. ‘We waren al afgeschreven voor het Torentje’, joelt Sharon Dijksma, tot afgelopen februari staatssecretaris van Onderwijs. ‘De twee zetels achterstand in de peilingen van dinsdag heeft veel extra mensen gemobiliseerd. Geweldig!’

Cohen tempert bij zijn binnenkomst om elf uur de euforie. ‘Hoe blij jullie ook zijn, hoe blij ik ook ben, de uitslag kennen we niet. Het kan nog twee kanten uit vallen.’ De kenmerkende hapering in zijn stem, die hem in debatten zo in de weg zat, wordt ontvangen met gelach en applaus.

De ontlading is groot. De sfeer bij de PvdA was gespannen tot negen uur. Het gat met de VVD slonk. Hun leider Job Cohen deed het beter in debatten, maar was het op tijd. ‘Zenuwslopend’, zegt een van de medewerkers. ‘Voor hetzelfde geld komt het herstel net te laat.’ Er is applaus voor de campagnemanagers, maar de zaal is nog vooral met zichzelf bezig.

Na negen uur is alles anders. Cohens inhaalrace kwam net op tijd, lijkt het. Kamervoorzitter Gerdi Verbeet, op plaats 8 op de kieslijst, zou dit al een ‘fantastische uitslag’ vinden, zegt ze. ‘Het is een moeilijke tijd, we hebben een moedig verkiezingsprogramma. De kiezer waardeert dat we verantwoordelijkheid nemen.’

Ook Han Noten, PvdA-fractievoorzitter in de Eerste Kamer is in zijn nopjes. ‘Dit hadden we een half jaar geleden niet kunnen dromen. We zijn gezond gegroeid, niet te hard.’ Maar, waarschuwt hij, ‘dit is een heel ingewikkelde uitslag. Ik ben niet alleen PvdA’er, ik ben ook democraat. Ik ben heel bang voor 76 zetels op rechts.’ Oud-minister Bert Koenders voor Ontwikkelingssamenwerking vindt het volkomen onterecht dat de VVD zo veel zetels krijgt. ‘De economische crisis kwam van rechts. Dan moet links minimaal gelijk of groter zijn. Het is idiotie dat de VVD zo groot is geworden.’

Dan komt het nieuws binnen dat CDA-leider Balkenende aftreedt. Gelaten zwaaien een paar PvdA’ers naar het scherm, het lijkt hen weinig te deren. De winst van de PVV van Geert Wilders wordt met een boe-geroep ontvangen.

De focus is op de VVD. De lijstverbinding met GroenLinks kon wel eens het verschil gaan maken, zoemt het rond. Heeft zowel GroenLinks als de PvdA net te weinig stemmen voor een heel extra zetel, dan kan de restzetel wel eens naar de PvdA gaan. ‘Het heeft in het verleden wel eens geholpen’, zegt Mariëtte Hamer hoopvol, PvdA-fractieleider in de Tweede Kamer.

De zaal scandeert ondertussen lustig verder. ‘Wie hebben we nodig? JOB COHEN!’

Meer over