Column

'We vonden het helemaal niet lekker.' Ober: 'Mooi, ik haal de rekening'

Columnist Daniël Samkalden at betreurenswaardig slecht Indonesisch op het Rembrandtplein. Hij gaf een 3 op recensiesite Iens.nl. 'De eigenaar was zeer ongelukkig en nodigde ons uit voor een nieuw diner op hun kosten. Het was precies evenzo beroerd als de eerste keer.'

OPINIE - Daniël Samkalden
null Beeld ANP
Beeld ANP

Op tweede kerstdag kochten we kort voor sluitingstijd voor vijfendertig euro een boekenkast bij de IKEA en toen we op de terugweg vanaf de oostelijke ring Amsterdam binnenreden, besloten we ergens Indonesisch te gaan eten. Op zoek naar een geschikt restaurant zocht de vrouw naast me met haar telefoon op de restaurantenwebsite Iens.nl, terwijl ik nauwelijks kon schakelen, omdat de staanders van de Billy op de handrem rustten. Het beste Indonesische restaurant in de buurt zat volgens de website aan het Rembrandtplein en werd beoordeeld met maar liefst een 8.6. Er was nog plek.

De Billy-boekenkast en de details over die avond doen niet enorm ter zake, het gaat erom dat wij op de sfeerloze tweede verdieping van het restaurant aan het Rembrandtplein betreurenswaardig slecht aten, dat de ober bij het afruimen ons commentaar negeerde (Heeft het allemaal gesmaakt? - Eigenlijk moet mij van het hart dat we het niet al te best vonden - Fijn - Nee, we vonden het dus juist helemaal niet lekker - Mooi, ik haal de rekening voor u) en ik daarom gefrustreerd ter plekke een account aanmaakte om op Iens.nl het Indonesische restaurant aan het Rembrandtplein met een 3 te recenseren, waarna wij de forse rekening betaalden en thuis de Billy in elkaar staken.

Agenda bepalen
De vrouw wier boeken ik dezelfde avond nog in deze kast zette, liet ik de eerste keer dat ik haar zag, weglopen zonder haar aan te spreken, terwijl mijn hart bonsde in mijn keel. Zoveel liet ik in mijn leven door mijn vingers glippen door niet te handelen, nu stuurde ik dagen later een weldoordacht Facebook-bericht. Inmiddels is ze zwanger.

Door internet doen de meest kansloze figuren ineens weer mee en bepalen de agenda. In Amerika kunnen surfende burgers sinds kort op een site van de regering online petities initiëren die, bij meer dan 34.000 elektronische handtekeningen, officieel worden aangeboden aan het Witte Huis.

Zo werd de administratie van president Obama vorige week gedwongen te verklaren dat de regering niet van plan is het ruimteschip Death Star uit de Star Wars-films na te bouwen: 'De regering ondersteunt het opblazen van planeten niet'. De nono's leggen de wereld via internet hun wil op. Wat te denken van dit soort opiniefora en de reacties die er vervolgens weer te lezen zijn? De site Iens.nl doet op haar beurt de strenge experts van Michelin vergeten door iedereen die zich maar culinair recensent wil noemen en een minuut de moeite neemt zich aan te melden, een platform te bieden. Met eindeloze inflatie van tienen, negens en achten tot gevolg.

Naast de piano
Later ontving ik een uitgebreide email van het Indonesisch restaurant aan het Rembrandtplein. Ze waren zeer ongelukkig met mijn recensie en nodigde ons uit voor een nieuw diner op hun kosten dat ons wél zou bevallen. Zo liepen we gisterenavond weer het restaurant binnen, omdat ik drie boze zinnen op een website schreef. De eigenaar heette ons welkom en zette ons aan de beste tafel naast de pianist, trok zijn beste wijn open en serveerde ons twee tafels vol aan eten. Het was precies evenzo beroerd als de eerste keer.

Na afloop luisterde hij instemmend naar ons commentaar en antwoordde tenslotte: 'Vroeger serveerde ik wat ik zelf lekker vond, maar ik ben steeds meer naar mijn klanten gaan luisteren en zoals u ziet: het loopt als een trein.' Daar viel niks tegenin te brengen.

De ontplofte klassenmaatschappij Nederland.nl.

Daniël Samkalden is schrijver en columnist van Volkskrant.nl.

Meer over