'We staan onze kinderen wel toe dat ze zich bezatten' Drugs-hypocrisie ergert minister

'Onze kinderen nemen ons toch niet meer serieus. Iedereen weet dat soft drugs minder schadelijk zijn dan alcohol. We staan onze kinderen echter wel toe dat ze zich bezatten, maar van hasj moeten ze afblijven, want dan zijn ze crimineel.'..

Van onze verslaggever

Frank Poorthuis

KIEL

Heide Moser, SPD-minister voor Volksgezondheid in de Duitse deelstaat Sleeswijk-Holstein vindt dat er een eind moet komen aan de hypocrisie rond drugsgebruik in haar land. Ze wil de verkoop van soft drugs legaliseren en heeft daartoe een voorstel ingediend bij de Landesregierung.

Die bestaat volledig uit SPD'ers en zal daarom geen problemen opwerpen, laat ze weten. Omdat voor het plan echter wel een wetswijziging op nationaal en internationaal niveau noodzakelijk is en de Bundesregierung naar verwachting niet zal meewerken, wil Moser met enkele andere Noordduitse deelstaten een proef ('Grossversuch') beginnen, die wel binnen de wettelijke mogelijkheden van de deelstaat valt. Volgens de minister gaat een verzoek daartoe nog dit jaar naar het Bundesgesundheitsambt.

Apothekers in de deelstaten zouden zich volgens Mosers voorstel moeten bezighouden met de verkoop van hasj en marihuana. Duitse autoriteiten zouden daarmee voor het eerst de Nederlandse autoriteiten in het drugsbeleid voorbijstreven. Want minister Sorgdrager van Justitie studeert nog op een oplossing voor het gedoogbeleid: koffieshops wordt wel toegestaan soft drugs in kleine hoeveelheden aan particulieren te verkopen, maar bezit van grote hoeveelheden soft drugs, toch noodzakelijk om te kunnen handelen, wordt bestraft.

Moser: 'Wij hebben hier geen opportuniteitsprincipe als in Nederland. Maar ik wil ook niet het probleem dat dit geeft: dat drugs min of meer legaal via koffieshops worden verkocht, maar illegaal moeten worden ingevoerd.'

Moser wil dat een staatsbedrijf zich gaat bezighouden met de import van drugs. Hoe dat precies moet gebeuren, wordt uitgezocht, zegt ze. Ook de wijze waarop apothekers de distributie moeten verzorgen is nog onderwerp van studie. 'Het kan natuurlijk niet zo zijn dat gebruikers de hele stad afjakkeren en dagelijks een paar kilo kunnen vergaren', stelt de minister. Ze denkt aan een centraal registratiesysteem dat misbruik tegengaat.

Moser verwacht niet dat, wanneer de proef door de bondsregering wordt toegestaan, Nederlanders naar Duitsland gaan om drugs te kopen. 'Aanschaf in koffieshops is nog steeds veel gemakkelijker.'

Door de legalisering van soft drugs wil de Duitse deelstaatregering de handel in hard drugs aan banden proberen te leggen. Moser: 'Hoewel de politie stelt dat de handel gescheiden is, zien wij toch dat dealers in de 'ganze Palette' handelen.' Door legalisering van soft drugs wil men de handel scheiden en harder tegen hard-drugsdealers optreden. Moser zegt niks te voelen voor gecontroleerde verstrekking van hard drugs. 'Alleen voor de zwaarste gevallen en dan slechts via artsen.'

Meer over