We hebben veel deugmensen in Nederland, en hun deugreflexen werken prima

Hassan Bahara
null Beeld
Beeld

Het zit ontzettend snor met onze deugreflexen in Nederland. Laat niemand u iets anders wijs maken. Zie bijvoorbeeld de massale verontwaardiging dinsdag over omroep PowNed die op de eigen site de grootste lol had over een 16-jarige Syrische vluchteling die verdronk in een Venlo's zwembad. Ik ga niet uit het PowNed-artikel citeren, als u bekend bent met de reputatie van PowNed dan kunt u zelf wel bedenken met wat voor rioolproza bericht werd over deze tragedie.

Het tekstje was nog maar net online toen de sociale mediakanalen verstopt raakten met walging over zoveel harteloosheid. Zelfs figuren die niet speciaal bekend staan om hun broederlijke gevoelens voor vluchtelingen hekelden de onmenselijkheid van het artikel. Als je aan het eind van de dag een indeling moest maken, dan had je aan de ene kant de PowNed-auteur en een handjevol griezels, en aan de andere kant had je een schier oneindige massa die kookte van oprechte morele verontwaardiging. Die laatste groep was groot en boos genoeg om de vakantievierende directeur van PowNed, Dominque Weesie, te bewegen tot publiekelijke excuses - 'misselijkmakend artikel op onze site' - en een terugtrekking van het artikel. Als je nu naar de voorpagina van PowNed surft dan stuit je op het gebruikelijke gemekker in die hoek over boerkini's en 'dierenlovers'.

Les nummer een die je hieruit kunt trekken: zelfs als ontmenselijking je verdienmodel is kun je 'm knijpen voor reputatieschade.

Les nummer twee: de mensen met een hart, die niet laf aan de zijlijn blijven staan als een morele ondergrens wordt gepasseerd, zijn talrijker en machtiger dan het harteloze volkje. Mensen met een hart kunnen ploertigheden een halt toeroepen als ze willen. Dat is een opbeurende gedachte. We hebben veel deugmensen in Nederland en hun deugreflexen werken prima.

Die morele deugdzaamheid van ons strekt zich ook veel verder dan alleen het internet. Vooral de leden van de Koninklijke Nederlandse Zwembond hebben het hart op de juiste plek. Die gingen geen rottige stukjes tikken op het internet, maar wezen erop dat we werk moeten maken van de zwemvaardigheid van vluchtelingen.

Zwemmen is een nationale traditie, laat de KNZB weten in een officiële reactie op het ongeval in Venlo. 'Deze traditie is echter geen gemeengoed onder onze inwoners met een migratieachtergrond.'

Het ontbreken van zo'n zwemtraditie kan vreselijke gevolgen hebben. Afgelopen juni verdronk een jonge Syrische vluchteling bij de Waal in Tiel en twee jaar eerder verdronk een Syrisch meisje uit Rhenen tijdens het schoolzwemmen.

Cijfers van het Centraal Bureau voor Statistiek maken nog veel duidelijker wat er speelt. In de afgelopen 20 jaar kwamen 128 kinderen van autochtone afkomst om het leven door verdrinking. In dezelfde periode verdronken 221 kinderen met een niet-westerse achtergrond. Dat is een bloedstollende discrepantie die beter dan wat dan ook helder maakt welk onevenredig groot gevaar je loopt als er thuis geen zwemtraditie heerst.

Na deze analyse kun je een paar dingen doen. Je kunt je laten leiden door je racistische obsessie met bepaalde culturen en een misselijk tekstje tikken over een tragedie. Of je kunt net als Alice Schols, projectleider bij KNZB, oproepen 'dat ieder kind verplicht ervaring opdoet met water en zwemmen.' Gewoon even in je deugreflex schieten, laten zien dat je een hart hebt. Zo moeilijk is het niet.

Vijf vragen: Een 16-jarige Syrische jongen verdronk maandag in een zwembad in Blerick. De zwembond pleit voor meer zwemlessen voor vluchtelingen. Lees hier meer.

Meer over